poniedziałek, 15 kwietnia, 2024
Strona głównaPrzepisyObiadokolacjaTarta z jarmużem - lchf, keto i bez glutenu

Tarta z jarmużem – lchf, keto i bez glutenu

LCHF tarta z jarmużem to tarta pieczona z mąki migdałowej i błonnika zamiast pszennej mąki. Oczywiście lchf tarta zawiera znikome ilości węglowodanów ale za to sporo tłuszczu. To danie można przyrządzić z różnym nadzieniem. Przepis na keto spód do tarty jest uniwersalny i pasuje do każdego nadzienia na wytrawnie.

Jeśli zdecydowaliście się na lchf dietę to musicie usunąć z codziennego jadłospisu  pszenną mąkę i inne wysokowęglowodanowe produkty. LCHF tarta jest wspaniałą alternatywą dla każdego kto chce zmniejszyć ilość węglowodanów w diecie.

W tym przepisie mąkę pszenną zastępuje mąka migdałowa, która powstaje ze zmielonych migdałów, które najpierw zostały poddane blanszowaniu, aby można było łatwiej usunąć skórkę.

Tarta z jarmużem jest pyszna. Jarmuż jest bardzo zdrowy i praktycznie dostępny przez cały rok. Można go nawet hodować w doniczce na balkonie.

Młode liście jarmużu są bardzo smaczne. Z powodzeniem zastępują sałatę, świetnie się nadają na pesto, guacamole i nadzienie do tarty.

LCHF tarta z jarmużem

LCHF tarta z jarmużem

6 porcji

Składniki

180 g zmielonych migdałów

60 g masła, zimnego

2 łyżki sezamu

1 łyżka nasion chia

10 g zmielonych łusek babki płesznik, błonnik

1 jajko

200 g jarmużu

1 łyżka MCT oleju lub kokosowego oleju

1 mała cebula

2 ząbki czosnku

3 jajka

300 ml śmietanki, 36%

150 g mozzarella

100 g feta

sól i czarny pieprz do smaku

6 plastrów prosciutto

liście jarmużu do dekoracji

Przygotowanie

W malakserze umieścić zmielone migdały, nasiona sezamu, konopi i błonnik. Dodać zimne masło pokrojone w kostkę i zmiksować. Następnie dodać jajko i zmiksować jeszcze raz. Rozwałkować ciasto między dwoma kawałkami folii i wykleić nim foremkę z ruchomym dnem. Wstawić do lodówki na 30 minut. Nastawić piekarnik na 160ºC. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Brzegi obłożyć aluminiową folią. Wstawić spód do tarty do nagrzanego piekarnika i piec przez 10 minut.

Jarmuż pokroić grubo. Na patelnię wlać MCT olej. Zeszklić cebulę i czosnek pokrojone w kostkę. Następnie dodać jarmuż i smażyć przez 2 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć jarmuż na spód tarty. Posypać pokruszonym feta i utartą mozzarella. W misce zmiksować jajka ze śmietanką. Doprawić solą i pieprzem, następnie polać jajeczną masą. Wstawić tartę do nagrzanego piekarnika i piec przez 35 minut.

Gorącą tartę odstawić na 10 minut do przestudzenia, wtedy lepiej się kroi. Pokroić na 6 kawałków. Na każdy położyć plaster szynki i udekorować jarmużem.

Wartość energetyczna jednej porcji z prosciutto 702 kcal

Tłuszcz –   64 g

Białko – 25 g

Węglowodany – 7,0 g

Błonnik –  5,0 g

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

1 KOMENTARZ

  1. Ta tarta jest rewelacyjna! Po prostu eksplozja smaków w ustach! Dodałam jeszcze resztkę mięsa z żeberek gotowanych i kilka pieczarek. Wydaje mi się jednak, że jarmuż trzeba dłużej smażyć, bo ciężko się go gryzie, ale to szczegół;) Dziękuję za ten przepis. Będę go robić nawet bez spodu na szybciocha, w formie zapiekanki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze