LCHF tarta z jarmużem to tarta pieczona z mąki migdałowej i błonnika zamiast pszennej mąki. Oczywiście lchf tarta zawiera znikome ilości węglowodanów ale za to sporo tłuszczu. To danie można przyrządzić z różnym nadzieniem. Przepis na keto spód do tarty jest uniwersalny i pasuje do każdego nadzienia na wytrawnie.
Jeśli zdecydowaliście się na lchf dietę to musicie usunąć z codziennego jadłospisu pszenną mąkę i inne wysokowęglowodanowe produkty. LCHF tarta jest wspaniałą alternatywą dla każdego kto chce zmniejszyć ilość węglowodanów w diecie.
W tym przepisie mąkę pszenną zastępuje mąka migdałowa, która powstaje ze zmielonych migdałów, które najpierw zostały poddane blanszowaniu, aby można było łatwiej usunąć skórkę.
Tarta z jarmużem jest pyszna. Jarmuż jest bardzo zdrowy i praktycznie dostępny przez cały rok. Można go nawet hodować w doniczce na balkonie.
Młode liście jarmużu są bardzo smaczne. Z powodzeniem zastępują sałatę, świetnie się nadają na pesto, guacamole i nadzienie do tarty.
LCHF tarta z jarmużem
6 porcji
Składniki
180 g zmielonych migdałów
60 g masła, zimnego
2 łyżki sezamu
1 łyżka nasion chia
10 g zmielonych łusek babki płesznik, błonnik
1 jajko
200 g jarmużu
1 łyżka MCT oleju lub kokosowego oleju
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
3 jajka
300 ml śmietanki, 36%
150 g mozzarella
100 g feta
sól i czarny pieprz do smaku
6 plastrów prosciutto
liście jarmużu do dekoracji
Przygotowanie
W malakserze umieścić zmielone migdały, nasiona sezamu, konopi i błonnik. Dodać zimne masło pokrojone w kostkę i zmiksować. Następnie dodać jajko i zmiksować jeszcze raz. Rozwałkować ciasto między dwoma kawałkami folii i wykleić nim foremkę z ruchomym dnem. Wstawić do lodówki na 30 minut. Nastawić piekarnik na 160ºC. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Brzegi obłożyć aluminiową folią. Wstawić spód do tarty do nagrzanego piekarnika i piec przez 10 minut.
Jarmuż pokroić grubo. Na patelnię wlać MCT olej. Zeszklić cebulę i czosnek pokrojone w kostkę. Następnie dodać jarmuż i smażyć przez 2 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć jarmuż na spód tarty. Posypać pokruszonym feta i utartą mozzarella. W misce zmiksować jajka ze śmietanką. Doprawić solą i pieprzem, następnie polać jajeczną masą. Wstawić tartę do nagrzanego piekarnika i piec przez 35 minut.
Gorącą tartę odstawić na 10 minut do przestudzenia, wtedy lepiej się kroi. Pokroić na 6 kawałków. Na każdy położyć plaster szynki i udekorować jarmużem.
Wartość energetyczna jednej porcji z prosciutto 702 kcal
Tłuszcz – 64 g
Białko – 25 g
Węglowodany – 7,0 g
Błonnik – 5,0 g
Ta tarta jest rewelacyjna! Po prostu eksplozja smaków w ustach! Dodałam jeszcze resztkę mięsa z żeberek gotowanych i kilka pieczarek. Wydaje mi się jednak, że jarmuż trzeba dłużej smażyć, bo ciężko się go gryzie, ale to szczegół;) Dziękuję za ten przepis. Będę go robić nawet bez spodu na szybciocha, w formie zapiekanki.