LCHF pulled pork czyli wolno pieczona wieprzowina to super jedzonko, które można przygotować wcześniej. Znacie tę potrawę pod nazwą szarpana wieprzowina. Przygotowanie zajmuje trochę czasu ale mięso praktycznie robi się samo. Głównym składnikiem potrawy jest oczywiście wieprzowina, najlepsza jest karkówka. Drugim ważnym składnikiem jest BBQ sos, który można kupić jeśli nie zawiera cukru. Jest to raczej niemożliwe, bo wszystkie tego typu sosy zawierają sporo cukru, a wiadomo cukier nie pasuje w diecie lchf. Ale taki BBQ sos można przygotować samemu w wersji niskowęglowodanowej bez większych trudności. Sos smakuje tak samo jeśli nie lepiej. Pulled pork świetnie pasuje z coleslaw w pysznej bułeczce. Przepis poniżej wystarczy na kilka porcji.
LCHF pulled pork
4-6 porcji
Składniki
1 kg karkówki bez kości
1 łyżeczka czarnego pieprzu
2 łyżeczki soli
½ łyżki papryki w proszku
BBQ sos
3 łyżki oleju
1 łyżka przecieru pomidorowego
30 g cebuli
20 g czosnku
2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżka ancho w proszku
½ tsk kajeńskiego pieprzu
400 g pomidorowej pasata
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżeczki soli
Coleslaw
300 g białej kapusty
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka oregano
2 łyżki oliwy z oliwy
½ łyżeczki czarnego pieprzu
3 łyżki winnego octu
Na kanapki
bułki, tutaj przepis
Przygotowanie
Mięso natrzeć solą i przyprawami. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Pokrojoną cebulę, czosnek i przyprawy podsmażyć na oleju. Dodać przecier, ocet i pomidory. Zagotować i zmiksować. Polać mięso sosem, przykryć pokrywką i piec przez 4-5 godzin w piekarniku nastawionym na 125ºC. Upieczone mięso wyjąć z garnka i rozszarpać widelcem wzdłuż włókien.
Kapustę pokroić cieniutko najlepiej za pomocą malaksera. Wymieszać z octem,oliwą, solą i przyprawami. Odstawić i przemieszać od czasu do czasu. Można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce do 3 dni.
Bułkę przekroić na pół i obłożyć mięsem, następnie polać sosem. Na wierzchu ułożyć porcję coleslaw, sałatę, pomidora i czerwoną cebulę.
Wartość energetyczna 2 kanapek 1253 kcal
Tłuszcz – 112,0 g
Białko – 48,3 g
Węglowodany – 13 g
Błonnik – 8,5 g