środa, 11 grudnia, 2024
Strona głównaPrzepisyObiadokolacjaLCHF pulled pork z coleslaw

LCHF pulled pork z coleslaw

LCHF pulled pork czyli wolno pieczona wieprzowina to super jedzonko, które można przygotować wcześniej. Znacie tę potrawę pod nazwą szarpana wieprzowina. Przygotowanie zajmuje trochę czasu ale mięso praktycznie robi się samo. Głównym składnikiem potrawy jest oczywiście wieprzowina, najlepsza jest karkówka. Drugim ważnym składnikiem jest BBQ sos, który można kupić jeśli nie zawiera cukru. Jest to raczej niemożliwe, bo wszystkie tego typu sosy zawierają sporo cukru, a wiadomo cukier  nie pasuje w diecie lchf. Ale taki BBQ sos można przygotować samemu w wersji niskowęglowodanowej bez większych trudności. Sos smakuje tak samo jeśli nie lepiej. Pulled pork świetnie pasuje z coleslaw w pysznej bułeczce. Przepis poniżej wystarczy na kilka porcji.

LCHF pulled pork

4-6 porcji

Składniki

1 kg karkówki bez kości

1 łyżeczka czarnego pieprzu

2 łyżeczki soli

½ łyżki papryki w proszku

BBQ sos

3 łyżki oleju

1 łyżka przecieru pomidorowego

30 g cebuli

20 g czosnku

2 łyżeczki nasion kopru włoskiego

1 łyżeczka kminu rzymskiego

1 łyżka ancho w proszku

½ tsk kajeńskiego pieprzu

400 g pomidorowej pasata

2 łyżki octu balsamicznego

2 łyżeczki soli

lchf pulled pork karkówka

Coleslaw

300 g białej kapusty

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka oregano

2 łyżki oliwy z oliwy

½ łyżeczki czarnego pieprzu

3 łyżki winnego octu

Na kanapki

bułki, tutaj przepis

Przygotowanie

Mięso natrzeć solą i przyprawami. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Pokrojoną cebulę, czosnek i przyprawy podsmażyć na oleju. Dodać przecier, ocet i pomidory. Zagotować i zmiksować. Polać mięso sosem, przykryć pokrywką i piec przez 4-5 godzin w piekarniku nastawionym na 125ºC. Upieczone mięso  wyjąć z garnka i rozszarpać widelcem wzdłuż włókien.

Kapustę pokroić cieniutko najlepiej za pomocą malaksera. Wymieszać z octem,oliwą, solą i przyprawami. Odstawić i przemieszać od czasu do czasu. Można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce do 3 dni.

Bułkę przekroić na pół i obłożyć mięsem, następnie polać sosem. Na wierzchu ułożyć porcję coleslaw, sałatę, pomidora i czerwoną cebulę.

Wartość energetyczna 2 kanapek 1253 kcal

Tłuszcz – 112,0 g

Białko – 48,3 g

Węglowodany – 13 g

Błonnik – 8,5 g

 

 

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze