Łosoś to jedna z najbardziej popularnych tłustych ryb. Tłuste ryby są źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Łosoś zawiera ich bardzo dużo. Jednakże tłuste ryby gromadzę również organiczne toksyny. Jaki łosoś jest najzdrowy to przedmiot wielu debat. Dziki, wolno żyjący łosoś jest zdecydowanie zdrowszy od hodowlanego.
Łosoś – właściwości odżywcze
Łosoś to jedna z najbardziej popularnych morskich ryb tłustych, która jest źródłem kwasów omega-3, wielu witamin, minerałów i mikroelementów. Obok zdrowych tłuszczów ryba ta zawiera również wysoko wartościowe białko. Niewątpliwie walory smakowe uczyniły łososia jedną z najbardziej popularnych ryb na polskim stole. Ale czy łosoś jest naprawdę tak zdrowy? W czym właściwie tkwi problem?
Łosoś jest bardzo tłustą rybą. Tłuszcz jest rozpuszczalnikiem dla wielu związków organicznych. Dlatego też mięso łososia może zawierać szkodliwe związki jak dioksyny i pestycydy. Dioksyny to związki organiczne, które powstają w śladowych ilościach podczas różnego typu reakcji chemicznych prowadzonych w przemyśle. Dioksyny podobnie jak pestycydy, które są środkami do zwalczania szkodników i chwastów, przedostają się do wód gruntowych, a z nich do rzek i mórz. Dioksyny np. zaobserwowano w faunie morskiej na obu biegunach. Im większa i tłuściejsza ryba tym więcej szkodliwych substancji w sobie zawiera.
Łosoś zajmuje naczelne miejsce w łancuchu pokarmowym ekosystemu morskiego. Jest predatorem i odżywia się obok planktonu również skorupiakami i małymi rybami przez co jeszcze więcej gromadzi w sobie toksyny. Dotyczy to głównie dzikiego łososia. To same zjawisko można zaobserwować na przykładzie innych ryb i morskich ssaków. Jest to duży problem, ponieważ dioksyny i pestycydy są bardzo trujące nawet w śladowych ilościach. Biorąc pod uwagę długi czas połowicznego rozpadu dioksyn od 7 do 11 lat ludzki organizm może zawierać resztki dioksyn nawet po 20 latach od momentu zaprzestania jedzenia skażonego pożywienia. Niestety żyjemy w takich czasach, że nawet ekologiczne uprawy również mogą być zanieczyszczone. Zanieczyszczenia znajdują się w ziemi i gruntowych wodach, niewidoczne dla oka.
Dziki łosoś versus hodowlany
Jeśli już mamy ochotę na łososia do zdecydowanie zdrowszy jest łosoś wolnożyjący. Czy on zawiera więcej omega-3 od łososia hodowlanego? Jeśli tak, są to niewielkie różnice. Nie należy zapomnieć , że obok kwasów tłuszczowych łosoś zawiera jeszcze wiele innych składników odżywczych.
Minerały
Łosoś zawiera sporo cynku i selenu. Selen należy do mikroelementów i jest bardzo ważny dla zdrowia. Zapobiega nowotworom jak również wspomaga tarczycę w prawidłowym funkcjonowaniu. Cynk posiada właściwości bakteriobójcze jak również działa zbawiennie na włosy, skórę i paznokcie. Jak każda morska ryba również łosoś zawiera dużo jodu.
Witaminy
Łosoś zawiera ważne witaminy A, B, D i E. Trzy z nich A, D i E rozpuszczają się w tłuszczu. Witaminy te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Witamina A poprawia wzrok i wpływa pozytywnie na skórę. Witamina D jest potrzebna do prawidłowego przyrostu kości i rozwoju mięśni. Witamina E to silny antyutleniacz. Witamina E zwana jest też witaminą młodości.