piątek, 28 marca, 2025
Strona głównaOdżywianieŁosoś zdrowy czy nie zdrowy

Łosoś zdrowy czy nie zdrowy

Łosoś to jedna z najbardziej popularnych tłustych ryb. Tłuste ryby są źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Łosoś zawiera ich bardzo dużo. Jednakże tłuste ryby gromadzę również organiczne toksyny. Jaki łosoś jest najzdrowy to przedmiot wielu debat. Dziki, wolno żyjący łosoś jest zdecydowanie zdrowszy od hodowlanego.

Łosoś – właściwości odżywcze

Łosoś to jedna z najbardziej popularnych morskich ryb tłustych, która jest źródłem kwasów omega-3, wielu witamin, minerałów i mikroelementów. Obok zdrowych tłuszczów ryba ta zawiera również wysoko wartościowe białko. Niewątpliwie walory smakowe uczyniły łososia jedną z najbardziej popularnych ryb na polskim stole. Ale czy łosoś jest naprawdę tak zdrowy? W czym właściwie tkwi problem?

Łosoś jest bardzo tłustą rybą. Tłuszcz jest rozpuszczalnikiem dla wielu związków organicznych. Dlatego też mięso łososia może zawierać szkodliwe związki jak dioksyny i pestycydy. Dioksyny to związki organiczne, które powstają w śladowych ilościach podczas różnego typu reakcji chemicznych prowadzonych w przemyśle. Dioksyny podobnie jak pestycydy, które są środkami do zwalczania szkodników i chwastów, przedostają się do wód gruntowych, a z nich do rzek i mórz. Dioksyny np. zaobserwowano w faunie morskiej na obu biegunach. Im większa i tłuściejsza ryba tym więcej szkodliwych substancji w sobie zawiera.

Łosoś zajmuje naczelne miejsce w łancuchu pokarmowym ekosystemu morskiego. Jest predatorem i odżywia się obok planktonu również skorupiakami i małymi rybami przez co jeszcze więcej gromadzi w sobie toksyny. Dotyczy to głównie dzikiego łososia. To same zjawisko można zaobserwować na przykładzie innych ryb i morskich ssaków. Jest to duży problem, ponieważ dioksyny i pestycydy są bardzo trujące nawet w śladowych ilościach. Biorąc pod uwagę długi czas połowicznego rozpadu dioksyn od 7 do 11 lat ludzki organizm może zawierać resztki dioksyn nawet po 20 latach od momentu zaprzestania jedzenia skażonego pożywienia. Niestety żyjemy w takich czasach, że nawet ekologiczne uprawy również mogą być zanieczyszczone. Zanieczyszczenia znajdują się w ziemi i gruntowych wodach, niewidoczne dla oka.

Dziki łosoś versus hodowlany

Jeśli już mamy ochotę na łososia do zdecydowanie zdrowszy jest łosoś wolnożyjący. Czy on zawiera więcej omega-3 od łososia hodowlanego? Jeśli tak, są to niewielkie różnice. Nie należy zapomnieć , że obok kwasów tłuszczowych łosoś zawiera jeszcze wiele innych składników odżywczych.

Minerały

Łosoś zawiera sporo cynku i selenu. Selen należy do mikroelementów i jest bardzo ważny dla zdrowia. Zapobiega nowotworom jak również wspomaga tarczycę w prawidłowym funkcjonowaniu. Cynk posiada właściwości bakteriobójcze jak również działa zbawiennie na włosy, skórę i paznokcie. Jak każda morska ryba również łosoś zawiera dużo jodu.

Witaminy

Łosoś zawiera ważne witaminy A, B, D i E. Trzy z nich A, D i E rozpuszczają się w tłuszczu. Witaminy te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Witamina A poprawia wzrok i wpływa pozytywnie na skórę. Witamina D jest potrzebna do prawidłowego przyrostu kości i rozwoju mięśni. Witamina E to silny antyutleniacz. Witamina E zwana jest też witaminą młodości.

 

 

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze