Cynamonowe ślimaczki w wersji lchf

LCHF cynamonowe ślimaczki

LCHF cynamonowe ślimaczki! Wszyscy znają cynamonowe bułeczki,ale jak upiec takie bułeczki bez mąki i cukru? To nic trudnego! My mamy dzisiaj dla Was niskowęglowodanową wersję tego wypieku. Przepis jest naprawdę prosty, a ślimaczki super zdrowe! Idealne do popołudniowej kawy, a resztę można zamrozić. LCHF cynamonowe ślimaczki można łatwo przekształcić w kardamonowe ślimaczki i po prostu zamiast cynamonu dodać do nadzienie zmielony kardamon.

LCHF cynamonowe ślimaczki

18-20 sztuk

Składniki

Ciasto

450 g mąki migdałowej

½ łyżeczki soli

8 białek

125 ml gorącej wody

½ łyżeczki waniliowego ekstraktu bez cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki erytrytolu lub erytrytol- stewia mieszanki

30 g błonnika witalnego

50 ml rozpuszczonego tłuszczu, MCT, masło lub kokosowy olej

Nadzienie

30 g masła lub kokosowego oleju

3 łyżki cynamonu

1 łyżka erytrytolu

Przygotowanie

W dużej misce wymieszać suche składniki. Błonnik jeśli niemielony, odważyć i zmielić na proszek w młynku do kawy. Dodać białka, rozpuszczony tłuszcz i wymieszać. Na koniec wlać wrzątek i energicznie wymieszać. Umieścić ciasto między dwoma kawałkami folii i rozwałkować ciasto na prostokąt o grubości 0,5 cm. W miseczce wymieszać tłuszcz z erytrytolem i cynamonem. Cynamon można zastąpić 1 łyżeczką kardamonu. Posmarować ciasto nadzieniem, zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku i pokroić na kawałki o grubości 1,5 cm. Nagrzać piekarnik na 175ºC i piec ślimaczki przez około 25 minut na złoty kolor.

Wartość energetyczna 1 porcji 185,5 kcal

Tłuszcze – 15,1g

Białko – 6,9 g

Węglowodany – 2,2 g

Błonnik – 3,3 g

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here