LCHF cynamonowe ślimaczki! Wszyscy znają cynamonowe bułeczki,ale jak upiec takie bułeczki bez mąki i cukru? To nic trudnego! My mamy dzisiaj dla Was niskowęglowodanową wersję tego wypieku. Przepis jest naprawdę prosty, a ślimaczki super zdrowe! Idealne do popołudniowej kawy, a resztę można zamrozić. LCHF cynamonowe ślimaczki można łatwo przekształcić w kardamonowe ślimaczki i po prostu zamiast cynamonu dodać do nadzienie zmielony kardamon.
LCHF cynamonowe ślimaczki
18-20 sztuk
Składniki
Ciasto
450 g mąki migdałowej
½ łyżeczki soli
8 białek
125 ml gorącej wody
½ łyżeczki waniliowego ekstraktu bez cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki erytrytolu lub erytrytol- stewia mieszanki
30 g błonnika witalnego
50 ml rozpuszczonego tłuszczu, MCT, masło lub kokosowy olej
Nadzienie
30 g masła lub kokosowego oleju
3 łyżki cynamonu
1 łyżka erytrytolu
Przygotowanie
W dużej misce wymieszać suche składniki. Błonnik jeśli niemielony, odważyć i zmielić na proszek w młynku do kawy. Dodać białka, rozpuszczony tłuszcz i wymieszać. Na koniec wlać wrzątek i energicznie wymieszać. Umieścić ciasto między dwoma kawałkami folii i rozwałkować ciasto na prostokąt o grubości 0,5 cm. W miseczce wymieszać tłuszcz z erytrytolem i cynamonem. Cynamon można zastąpić 1 łyżeczką kardamonu. Posmarować ciasto nadzieniem, zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku i pokroić na kawałki o grubości 1,5 cm. Nagrzać piekarnik na 175ºC i piec ślimaczki przez około 25 minut na złoty kolor.
Wartość energetyczna 1 porcji 185,5 kcal
Tłuszcze – 15,1g
Białko – 6,9 g
Węglowodany – 2,2 g
Błonnik – 3,3 g