piątek, 19 kwietnia, 2024

Leczo z cukinii

Low carb leczo z cukinii, dyni piżmowej, kiełbasy, śmietany…Właściwie jest to takie danie, które nie wymaga zamienników, bo wszystkie składniki jak najbardziej odpowiadają lchf diecie. Z czym można zjeść low carb leczo? Oczywiście z low carb chlebem. Do tego dania można wykorzystać różne gatunki cukinii, a nawet dynię. Przyprawy sprawiają, że danie jest bardzo aromatyczne i smaczne.

low carb obiad

Low carb leczo z cukinii

4 porcje

Składniki

400 g cukinii

400 g dyni piżmowej

1 cebula ze szczypiorem

3 ząbki czosnku

300 g kiełbasy

400 g pokrojonych pomidorów z kartonu

4 łyżki oliwy

100 ml śmietanki, 36%

2 łyżki masła

1 łyżeczka suszonych ziół, oregano, basilika, tymianek

¾ łyżki soli lub wedle smaku

100 g sera feta

Przygotowanie

Pokroić cebulę ze szczypiorem i zeszklij na maśle. Pokroić cukinię, dynię i kiełbasę w kostkę i dodać do cebuli. Smażyć przez 10 minut, po czym wlać pomidory, dodać przyprawy, doprawić solą i gotować leczo przez 15 minut. Przed podaniem posypać leczo pokruszonym  serem feta.

Wartość energetyczna 1 porcji 565 kcal

Tłuszcz – 47 g

Białko – 24,5 g

Węglowodany – 11 g

Błonnik – 3,5 g

 

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze