Low carb leczo z cukinii, dyni piżmowej, kiełbasy, śmietany…Właściwie jest to takie danie, które nie wymaga zamienników, bo wszystkie składniki jak najbardziej odpowiadają lchf diecie. Z czym można zjeść low carb leczo? Oczywiście z low carb chlebem. Do tego dania można wykorzystać różne gatunki cukinii, a nawet dynię. Przyprawy sprawiają, że danie jest bardzo aromatyczne i smaczne.
Low carb leczo z cukinii
4 porcje
Składniki
400 g cukinii
400 g dyni piżmowej
1 cebula ze szczypiorem
3 ząbki czosnku
300 g kiełbasy
400 g pokrojonych pomidorów z kartonu
4 łyżki oliwy
100 ml śmietanki, 36%
2 łyżki masła
1 łyżeczka suszonych ziół, oregano, basilika, tymianek
¾ łyżki soli lub wedle smaku
100 g sera feta
Przygotowanie
Pokroić cebulę ze szczypiorem i zeszklij na maśle. Pokroić cukinię, dynię i kiełbasę w kostkę i dodać do cebuli. Smażyć przez 10 minut, po czym wlać pomidory, dodać przyprawy, doprawić solą i gotować leczo przez 15 minut. Przed podaniem posypać leczo pokruszonym serem feta.
Wartość energetyczna 1 porcji 565 kcal
Tłuszcz – 47 g
Białko – 24,5 g
Węglowodany – 11 g
Błonnik – 3,5 g