Czy Polacy jedzą wystarczająco dużo ryb? Często się słyszy, że ryby są drogie i nie można się nimi najeść tak jak mięsem. Trudno się zgodzić z tym faktem skoro ryby i mięso mają praktycznie tyle samo białka i tłuszczu. Ryby jednak zawierają sporo kwasów tłuszczowych omega – 3. Czerwone mięso z kolei jest bogate w witaminy z grupy B. Tak więc dieta powinna być mieszana na tyle aby dziennie dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników do prawidłowego funkcjonowania.
Pieczony łosoś keto z warzywną sałatką, owczym serem typu feta i musztardowym dressingiem to pyszne danie dla całej rodziny. Ryba pieczona w całości jest tak soczysta, że po prostu rozpływa się w ustach.
Pieczony łosoś keto
4 porcje
Składniki
800 g fileta z łososia
sól i pieprz do smaku
½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu
1 ogórek
250 g koktajlowych pomidorów
1 mała czerwona cebula
2 awokado
10 rzodkiewek
150 g mieszanej sałaty, u mnie szpinak, jarmuż i roszponka
100 g feta
Dressing
100 ml oliwy z oliwek
2 łyżki winnego octu
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka francuskiej musztardy bez cukru
1 łyżeczka suszonych prowansalskich ziół
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Posypać łososia solą i przyprawami. Skropić oliwą i marynować przez godzinę. Nastawić piekarnik na funkcję grilla na 250ºC. Do gorącego piekarnika wstawić zamarynowanego łososia i piec przez 20 minut. Wyjąć i podzielić na kawałki. Sałatę, rzodkiewki, pomidorki, ogórka pokroić. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, oddzielić miąższ od skórki i pokroić w plasterki. Na warzywa pokruszyć feta. Z podanych składników zmiksować dressing. Część dressingu dodać do sałatki i wymieszać. Resztę dressingu polać gorącego łososia.
Wartość energetyczna całego pesto 799 kcal
Tłuszcz – 65,3 g
Białko – 43,5 g
Węglowodany – 8,8 g
Błonnik – 5,3 g