piątek, 14 czerwca, 2024
Strona głównaOdżywianiePłatki drożdżowe nieaktywne - czym są i jakie mają właściwości odżywcze

Płatki drożdżowe nieaktywne – czym są i jakie mają właściwości odżywcze

Płatki drożdżowe nieaktywne to po prostu suszone drożdże, które nie fermentują. Warto je dodawać do różnych potraw, bo są bogate w witaminy, białko i błonnik.

Płatki drożdżowe nieaktywne mogą używać osoby, które mają alergię pokarmową na produkty mleczne lub są weganami. W smaku przypominają one żółty ser, więc dodane do potraw są naturalnym wzmacniaczem serowego smaku.

Płatki drożdżowe nieaktywne – zawartość odżywcza

Płatki drożdżowe nieaktywne są źródłem witamin, głównie witamin z grupy B. Zawierają również sporo białka i błonnika. Jest to w zasadzie produkt bezglutenowy ale niektórzy producenci zaznaczają, że może on zawierać śladowe ilości glutenu lub nawet dodatek pszennej mąki. Dlatego osoby cierpiące na celiakię powinny być szczególnie ostrożne w wyborze odpowiedniego produktu czyli ściśle bezglutenowego.

Płatki drożdżowe są źródłem witamin (głównie z grupy B), minerałów, białka i błonnika. 2 łyżki płatków ważą 5 gramów i stanowią dzienne zapotrzebowanie na witaminy: B1, B2, niacynę (B3) i kwas pantotenowy.  Poza tym płatki zawierają sporo witaminy B6, biotyny i kwasu foliowego.

Wartość odżywcza w 100 gramach stosowanych przez nas płatków prezentuje się następująco:

wartość energetyczna: 344 kcal
białko – 51 g
węglowodany – 12,4 g
tłuszcze – 4 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,7 g
błonnik – 24,5 g
sól – 0,175 g

Jak stosować płatki drożdżowe nieaktywne?

Płatki drożdżowe nieaktywne są bogate w substancje odżywcze ale należy pamiętać, że ich podgrzewanie wiąże się z utratą większości tych substancji. Dlatego warto stosować surowe płatki jako posypkę do kaszek i zup, dodatek do zimnych koktajli czy licznych past na kanapki. Można je również wykorzystać do pesto zamiast tradycyjnego parmezanu.

Płatki są suplementem diety i powinny być stosowane z innymi produktami spożywczymi. Nie zastępują posiłków, są tylko dodatkiem.

 

 

 

 

 

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze