Dobra zupa z kapusty to świetne danie i chociaż obiadowe, to można ją jeść o każdej porze. Zupa z kapusty z mascarpone i parmezanem to rozgrzewająca i syta zupa keto ugotowana na drobiowym rosole.
Gotowanie domowego rosołu posiada wiele aspektów zdrowotnych. Po pierwsze domowy rosół tu i ówdzie zwany bulionem nie zawiera substancji smakowych, trans tłuszczów czy węglowodanowych zagęszczaczy.
Wykorzystując tłuste mięso i kości do gotowania bulion będzie bogaty w tłuszcz i minerały. Te ostatnie wytrącają się podczas gotowania i naturalnie wzbogacają diety wysokotłuszczowe o potas, wapń i sód.
Zupa z kapusty ugotowana na domowym rosole zawiera niewiele węglowodanów. Kapusta jest zdrowa i bogata w witaminę C. Dodatkowo można zupę wzbogacić o witaminy z grupy B i błonnik dodając płatki drożdżowe nieaktywne.
Zaletą zupy w diecie ketogenicznej jest to, że zawiera ona niewiele białka, a ilość tłuszczu można dowolnie modyfikować dodając MCT olej lub oliwę z oliwek.
Zupa z kapusty
6 porcji
Składniki
500 g kapusty
1 duża marchewka
1½ l bulionu z kurczaka
1 mała cebula
2 łyżki masła
250 g mascarpone
25 g parmezanu
100 ml oliwy z oliwek
2 łyżeczki soli lub wedle smaku
1 łyżeczka czarnego pieprzu
pęczek koperku
3 łyżki natki pietruszki
2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych do posypania, opcjonalnie
Przygotowanie
Cebulę i kapustę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Przełożyć do garnka i zalać bulionem. Dodać pokrojoną marchewkę, koper i gotować przez 25 minut. Następnie dodać mascarpone i parmezan, gotować i mieszać zupę do rozpuszczenia serów. Doprawić zupę solą, pieprzem i wlać oliwę. Posypać pietruszką i płatkami drożdżowymi. Zamiast płatków zupę można posypać dodatkowym parmezanem.
Wartość energetyczna 1 porcji 434 kcal
Tłuszcze – 35 g
Białko – 9,7 g
Węglowodany – 6,5 g
Błonnik- 3,3 g
Zupa wygląda zachęcająco. Msm pytanie porcja to u Pani jaką ma objętość, dziękuję za odpowiedź.
Będzie około 450 ml