niedziela, 15 września, 2024
Strona głównaPrzepisyZupyZupa z kapusty z mascarpone i parmezanem

Zupa z kapusty z mascarpone i parmezanem

Dobra zupa z kapusty to świetne danie i chociaż obiadowe, to można ją jeść o każdej porze. Zupa z kapusty z mascarpone i parmezanem to rozgrzewająca i syta zupa keto ugotowana na drobiowym rosole.

Gotowanie domowego rosołu posiada wiele aspektów zdrowotnych. Po pierwsze domowy rosół tu i ówdzie zwany bulionem nie zawiera substancji smakowych, trans tłuszczów czy węglowodanowych zagęszczaczy.

Wykorzystując tłuste mięso i kości do gotowania bulion będzie bogaty w  tłuszcz i minerały. Te ostatnie wytrącają się podczas gotowania i naturalnie wzbogacają diety wysokotłuszczowe o potas, wapń i sód.

Zupa z kapusty ugotowana na domowym rosole zawiera niewiele węglowodanów. Kapusta jest zdrowa i bogata w witaminę C. Dodatkowo można zupę wzbogacić o witaminy z grupy B i błonnik dodając płatki drożdżowe nieaktywne.

Zaletą zupy w diecie ketogenicznej jest to, że zawiera ona niewiele białka, a ilość tłuszczu można dowolnie modyfikować dodając MCT olej lub oliwę z oliwek.

zupa z kapusty lchf dieta odchudzanie

Zupa z kapusty

6 porcji

Składniki

500 g kapusty

1 duża marchewka

1½ l  bulionu z kurczaka

1 mała cebula

2 łyżki masła

250 g mascarpone

25 g parmezanu

100 ml oliwy z oliwek

2 łyżeczki soli lub wedle smaku

1 łyżeczka czarnego pieprzu

pęczek koperku

3 łyżki natki pietruszki

2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych do posypania, opcjonalnie

Przygotowanie

Cebulę i kapustę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Przełożyć do garnka i zalać bulionem. Dodać pokrojoną marchewkę, koper i gotować przez 25 minut. Następnie dodać mascarpone i parmezan, gotować i mieszać zupę do rozpuszczenia serów. Doprawić zupę solą, pieprzem i wlać oliwę. Posypać pietruszką i płatkami drożdżowymi. Zamiast płatków zupę można posypać dodatkowym parmezanem.

Wartość energetyczna 1 porcji 434 kcal

Tłuszcze – 35 g

Białko – 9,7 g

Węglowodany – 6,5 g

Błonnik- 3,3 g

 

 

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze