Będąc na diecie LCHF można również pozwolić sobie na meksykańskie tacos pod warunkiem, że przyrządzone tacos są niskowęglowodanowe. Tak upieczone lchf tacos można podać z mięsem, sosem i niskowęglowodanowymi warzywami.
LCHF taco
Składniki
8 tacos
350 g zielonej cukinii
2 łyżeczki błonnika witalnego
3 jajka
1 łyżeczka soli
1 dymka
150 g żółtego sera
Przygotowanie
Utrzeć cukinię na tarce o dużych oczkach. Posolić i odstawić na durszlaku na 30 minut. Odcisnąć wodę i wymieszać z błonnikiem, jajkiem i utartym serem. Odstawić na 10 minut. Przygotować 2 blaszki od piekarnika i przykryć papierem do pieczenia. Na każdej rozsmarować 4 cienkie placki i wstawić do nagrzanego na 185ºC piekarnika. Piec przez 20 minut.
Wartość energetyczna 1 porcji 113 kcal
Tłuszcz – 8,4 g
Białko – 8,1 g
Węglowodany – 1,5 g
Błonnik – 1,3 g