Zasady zdrowego odchudzania to stosowna dieta i porcja ruchu. Wszystko co jemy i pijemy ulega w organizmie przemianie materii, do której potrzebna jest energia. Jest również wytwarzana nowa energia w postaci ciepła. Jest to rodzaj energii zwany termogenezą poposiłkową. Dzienne trawienie pokarmów wymaga około 200 -500 kcal.
Termogeneza
Termogeneza poposiłkowa to termin służący do określenia procesu produkcji ciepła w organizmie pod wpływem spożywania pokarmów. Niektóre rodzaje żywności mają silniejsze działanie termogenne, natomiast inne słabsze.
Najszybszemu spaleniu ulegają węglowodany, a więc wymagają najmniej energii. Białka wymagają o wiele więcej energii, a najwięcej oczywiście tłuszcze. Niestety termogeneza tłuszczów to zaledwie 3%, co oczywiście nie wpływa korzystnie na odchudzanie czy zachowanie pożądanej wagi. Zmniejszenie termogenezy o 100 kcal dziennie, np. poprzez nieprawidłową dietę to 5 kg dodatkowej tkanki tłuszczowej na rok.
Nowe nawyki żywieniowe, przydatne i proste sztuczki skutecznie wspomagają termogenezę, zwłaszcza termogenezę tłuszczów. Uwzględnienie chili w codziennej diecie zmniejsza apetyt poprzez podwyższenie spalania tłuszczów w organizmie.
Kapsaicyna
Chili zawiera alkaloid – kapsaicynę. Uczucie pikatności wręcz palenia na języku to właśnie działanie kapsaicyny. Ludzki organizm można przyzwyczaić do wszystkiego, więc dlaczego nie spróbować i przyzwyczaić się do jedzenia chili, tym bardziej jeśli ona ma tak pozytywny efekt na odchudzanie i zdrowie! Oprócz kapsaicyny chili zawiera sporo witaminy C i antyutleniaczy przez co posiada właściwości przeciwzapalne.
Co się dzieje w organizmie po spożyciu kapsaicyny?
Przemiana materii zachodzi bezpośrednio po spożyciu posiłku. Energia powstała w wyniku metabolizmu zostaje zmagazynowana w specjalnych molekułach tak zwanych ATP. ATP jest transportowane to wszystkich komórek ciała tam gdzie zachodzące procesy wymagają energii jak np. przykład praca mięśni, gdzie ATP reguluje przepływ jonów wapnia.
Badania naukowe wykazały, że kapsaicyna stymuluje termogenezę poprzez rozkład ATP, który w tym wypadku prowadzi do uwolnienia ekstra energii w postaci ciepła. Im ostrzejsza chili, tym ma ona lepszy efekt na szybką przemianę materii, nie mniej spalanie tłuszczy.
Kapsaicyna to substancja czynna w chili, która efektywnie przyczynia się do spalania ekstra kalorii dziennie. Wszyscy co lubią ostrą chili mogą się cieszyć spadkiem wagi i dobrym samopoczuciem.
Spożycie chili nieznacznie podwyższa poziom cukru we krwi, a później utrzymuje je na stałym poziomie. Jest to więc zgodne z działaniem LCHF diety, polegającym na zachowaniu normalnego poziomu glukozy we krwi, który przedłuża uczucie sytości, a tym samym prowadzi do utraty nadwagi.
Większość suplementów diety zawiera kapsaicynę. Są to tak zwane termogeniki, których celem jest zwiększenie termogenezy. Chili, pieprz, imbir czy zielona cherbata to naturalne termogeniki, które można używać do przyrządzania posiłków i w ten sposób zwiększyć termogenezę.