poniedziałek, 7 października, 2024
Strona głównaZdrowieDlaczego węglowodany wywołują problemy z żołądkiem i jelitami?

Dlaczego węglowodany wywołują problemy z żołądkiem i jelitami?

Dolegliwości żołądkowo – jelitowe to bardzo pospolity problem. Nie zagrażają one życiu ale są bardzo uciążliwe. Co prawda jest wiele lekarstw, które uśmierzają ból żołądka i jelit ale czy warto je spożywać, kiedy poprawę samopoczucia i ustąpienie objawów można użyskać poprzez dietę niskowęglowodanową?

Uparci wciąż twierdzą, że wynikiem najbardziej spotykanych problemów żołądka i jelit jak zgaga, wrzody, IBS czy zespół Crohna są spowodowane nadmiernym spożyciem tłuszczów. Choroby żołądka i jelit to jednak efekt długotrwałej diety bogatej w węglowodany. Obwinianie tłuszczu za wszystko złe co się dzieje w organizmie jest nie tylko pozbawione dowodów ale i nieprawidłowe. Co jak co naukowcy powinni być otwarci na nowe dowody poparte naukowymi badaniami i długotrwałymi obserwacjami.

Dlaczego węglowodany szkodzą?

Dieta wysoko węglowodanowa zazwyczaj ogranicza spożycie tłuszczów i w tym tkwi właśnie problem. Większość tłuszczów jak np. olej kokosowy przejawia silne właściwości przeciwbakteryjne, dlatego ich brak w dietach niskotłuszczowych może być przyczyną namnożenia bakterii w żołądku i jelitach. Mamy wtedy do czynienia z zespołem przerostu bakteryjnego w jelicie cienkim SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth). Nadmierne spożycie węglowodanów sprzyja rozwojowi flory bakteryjnej. Gazy i wzdęcia są wynikiem fermentacji węglowodanów, która odbywa się przy udziale bakterii. Wydaje się zatem oczywiste, że zmniejszenie spożycia węglowodanów usunie główne źródło ich pożywienia i pozwoli skutecznie kontrolować ich wzrost.

Gastryna – hormon pobudzający wydzielanie kwasu żołądkowego

Dolegliwości żołądka związane z nadmiernym spożyciem węglowodanów mają również metaboliczne podłoże. Podobnie jak w przypadku innych chorób metabolicznych, w których mają swój udział węglowodany, również i przy dolegliwościach żołądkowych mamy do czynienia z nadmiarem hormonów. Oczywiście głównym induktorem jest insulina. Nadprodukcja insuliny w diecie wysokowęglowodanowej pobudza nadmierne wytwarzanie gastryny. Gastryna to polipeptydowy hormon odpowiedzialny za wydzielanie kwasu żołądkowego. Nadmierna produkcja gastryny prowadzi do niekontrolowanego wydzielania kwasu żołądkowego i  uszkodzenia śluzówki. Wrzody, nadkwasota, refluks gastryczny i inne pospolite dolegliwości żołądkowe są skutkiem diety wysokowęglowodanowej. Ograniczenie węglowodanów w diecie zmniejsza wytwarzanie insuliny i pozostałych hormonów trzustkowych. Poprawa zdrowia zachodzi szybko ale zależy od stopnia zaawansowania choroby. Długotrwała dietoterapia niskowęglowodanowa gwarantuje powrót do zdrowia i dobre samopoczucie.

Dieta niskowęglowodanowa w leczeniu IBS

IBS (Irritable Bowel Syndrome) to funkcjonalne zaburzenia układu pokarmowego. Podstawowymi objawami choroby są biegunki, zaparcia oraz bóle brzucha i uciążliwe wzdęcia. Skutki choroby określa się jako nieznane. Osoby cierpiące na IBS po przejściu na lchf dietę od razu odczuwają ulgę i lepsze samopoczucie. Tak więc zmniejszenie spożycia węglowodanów na korzyść zdrowych kwasów tłuszczowych działa i w tym przypadku.

LCHF dieta to jedna z nowoczesnych metod leczenia nie tylko otyłości ale wielu innych schorzeń i chorób. Główną zaletą diety jest to, że jest to dieta oparta na naturalnych i ogólnie dostępnych produktach. Poza tym dieta daje niesamowite rezultaty! Osoby cierpiące na dolegliwości żołądkowe i próbujące przemycić więcej węglowodanów do posiłków od razu odczuwają pogorszenie stanu zdrowia. Jest to dowód, że dieta działa.

Chcesz polepszyć swoje zdrowie zacznij jeść tłuszcze i zrezygnuj z węglowodanów!

 

 

 

 

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze