Pyszny obiad keto to roladki z bakłażana nadziewane sosem z mielonego mięsa. Do tego dania najlepiej pasuje sos pomidorowy. Mielone mięso warto przyprawić kminem rzymskiem, który świetnie pasuje do bakłażana.
Obiad keto z bakłażana
6 porcji
Składniki
2 bakłażany, ok. 600 g
500 g mielonego mięsa, wołowo – wieprzowego
1 mała cebula
1 czosnek solo
1 łyżeczka rzymskiego kminu
1 łyżka pomidorowego przecieru
sól i czarny pieprz do smaku
100 ml oleju kokosowy do smażenia
100 g mozzarella
1 łyżka natki pietruszki
Sos pomidorowy
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
garść świeżej bazylii
2 puszki pokrojonych pomidorów
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i czarny pieprz do smaku
½ łyżeczki chili w proszku
½ łyżeczki wędzonej papryki
100 ml śmietanki
Przygotowanie
Bakłażana pokroić wzdłuż na plastry o grubości 0,5 cm. Posolić i odstawić na 30 minut. Cebulę i czosnek pokroić drobno i zrumienić w małym rondlu. Wlać pomidory, oliwę, doprawić solą i przyprawami. Gotować sos przez 5 minut. Na koniec wlać śmietanę i zagotować sos jeszcze raz. Odcisnąć bakłażana z nadmiaru wody i usmażyć na złoty kolor. Cebulę i czosnek drobno pokroić i zeszklić na oleju. Dodać mięso i przyprawy. Smażyć aż mięso przestanie być czerwone. Dodać przecier pomidorowy i smażyć przez 2 minuty. Mięso lekko przestudzić. Następnie nakładać mięso na usmażone plastry bakłażana i zwijać w rulon. układać w żaroodpornej formie wysmarowanej masłem. Polać roladki sosem i powciskać kulki mozzarella. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200ºC i zapiec roladki.
Wartość energetyczna 1 porcji 609,2 kcal
Tłuszcz – 52,8 g
Białko – 21,3 g
Węglowodany – 12,2 g
Błonnik – 4,5 g