Dieta niskowęglowodanowa jak lchf dieta i dieta ketogeniczna od dawna była stosowana w leczeniu cukrzycy. LCHF styl życia jest ważnym elementem dietoterapii w cukrzycy jak również innych chorób. Raz na zawsze trzeba przyznać, że węglowodany dla diabetyka są po prostu trucizną. Przecież cukier pobudza wydzielanie insuliny, więc leczenie cukrem mija się z celem.
Co to jest cukrzyca typu 2?
Cukrzyca typu 2 (DM type 2) jest chorobą metaboliczną wywołaną nadmiarem węglowodanów w diecie. Choć wiele źródeł twierdzi, że podłożem cukrzycy są uwarunkowania genetyczne to jednak epigeniczne warunki jak nieprawidłowa dieta są jej główną przyczyną. Trwająca ponad 30 lat kampania antytłuszczowa zbiera swoje żniwo! Dzięki niej cukrzyca jest chorobą numer jeden XXI wieku. Zmiana diety z węglowodanowej na niskowęglowodanową reguluje poziom cukru i insuliny ale również poprawia ogólny stan zdrowia cukrzyków. Insulina jest nie tylko anabolicznym hormonem ale również hormonem regulującym wydzielanie innych hormonów.
Dietoterapia w cukrzycy
Dieta niskowęglowodanowa ma niezwykłe znaczenie w leczeniu insuliny typu 2, a nawet w jej retencji. Mimo wszystko dietoterapia zalecana przez większość współczesnych lekarzy i dietetyków zaleca ograniczenie tłuszczów i praktycznie nic nie mówi o ograniczeniu węglowodanów. Przecież to cukier powoduje wydzielanie insuliny, a nie tłuszcze! Najnowsze badania potwierdzają korzystny wpływ diety wysokotłuszczowej i niskowęglowodanowej na glikemię i poziom lipidów we krwi. Dieta niskoenergetyczna, a więc dieta węglowodanowa oparta na wartości glikemicznej spożywanych produktów nie jest w stanie tak efektywnie uregulować wydzielanie insuliny jak to jest w przypadku diety lchf. Poza tym należy zwrócić uwagę, że dieta węglowodanowa wciąż zaleca spożywanie cukru. Nie ma przypadku, w którym dieta niskowęglowodanowa prowadziłaby do uwstecznienia cukrzycy. Jest to jedynie możliwe po przejściu na dietę wysokotłuszczową. Ponieważ cukrzyca to choroba wywołana wieloletnim i nadmiernym spożyciem cukrów, również jej leczenie dietoterapią bogatą w tłuszcze wymaga czasu. Na szczęście pozytywne zmiany są odczuwalne już po kilku dniach, a po kilku miesiącach można zaobserwować normalny poziom cukru we krwi. Zdrowy lchf styl życia prowadzi nawet do retencji cukrzycy.
Hiperglikemia i hipoglikemia
Poziom cukru we krwi u cukrzyków cały czas ulega zmianie. Zmiany te są spowodowane nieprawidłową dietą jak również nadmiernym wydzielaniem insuliny. W cukrzycy wyróżniamy dwie patologie. Pierwsza z nich to hiperglikemia czyli przecukrzenie. Jak sama nazwa wskazuje hiperglikemia to zbyt wysoki poziom cukru we krwi spowodowany insulinoopornością. Insulinooporność to sygnał, że organizm przestaje reagować na wydzielanie insuliny. Paradoksalne jest to, że tak prosta rzecz jak ograniczenie węglowodanów w diecie bardzo efektownie prowadzi do obniżenia poziomu cukru we krwi, a tym samym wydzielania insuliny.
Druga patologia związana z cukrzycą to hipoglikemia czyli niedocukrzenie. Niedocukrzenie związane jest z nadmierną produkcją insuliny. U zdrowego człowieka poziom cukru spada powoli, co jest związana z proporcjonalną produkcją insuliny. U cukrzyka spożywającego węglowodany cukier spada bardzo szybko co z kolei jest związane z nadmierną produkcją insuliny. Paradoksalnie podczas napadów glikemicznych zaleca się cukrzykom spożycie niewielkiej ilości cukru! Taka prewencja niestety nie wpływa korzystnie na zdrowie, bo powoduje jedynie większe wydzielanie insuliny. Cukier, a nie tłuszcz powoduje wydzielanie insuliny. Konwencjonalne zalecenia żywieniowe w postaci diety niskoglikemicznej z przewagą węglowodanów tylko prowokują wydzielanie insuliny. Lepszym, mało tego jedynym i zdrowym rozwiązaniem jest dieta niskowęglowodanowa.
Dietoterapia w cukrzycy polepsza ogólny stan zdrowia diabetyka. Dietoterapia w cukrzycy powinna być przeprowadzona z udziałem ekspertów. Układanie diety wymaga wiedzy i doświadczenia. Masz cukrzycę wybierz program zdrowotny tutaj.