Czy wiecie co to jest tofu? Jakie są właściwości odżywcze tofu? Czy tofu jest zdrowe? Jak jeść tofu? Tofu to wegański produkt, który konsystencją przypomina twaróg. Tofu otrzymuje się z mleka sojowego i w zależności od producenta i jakości produktu zawartość białka i tłuszczu waha się znacznie, natomiast ilość węglowodanów jest stosunkowo niska, co sprawia, że jest idealnym produktem w ketogenicznej diecie.
Czym tak naprawdę jest tofu?
Tofu jest sojową miazgą powstałą ze skoagulowanego mleka sojowego. Jest to popularny i powszechnie używany produkt w kuchni chińskiej, japońskiej czy koreańskiej.
Konsystencją przypomina miękkie sery, ale są również warianty bardziej zbite lub o konsystencji jogurtu. W zależności od rodzaju tofu przyrządza go się na różne sposoby. Tofu ma neutralny smak, więc można je marynować praktycznie czym popadnie.
Właściwości odżywcze tofu
Tofu zawiera białko, tłuszcze i jest bogate w witaminy B, żelazo i wapń. Poza tym tofu zawiera fitoestrogeny, związki podobne w działaniu do żeńskich hormonów płciowych – estrogenów. Związki te mogą chronić przed osteoporozą i rakiem piersi, ale w dużych ilościach mogą też zaszkodzić.
Czy tofu może zastąpić mięso?
Wegetarianie jedzą tofu zamiast mięsa. Białko z w nim zawarte jest wysokiej jakości, jednakże na 100 gramów tofu przypada jedynie 8 gramów białka, czyli prawie 40% mniej zawartości białka w mięsie. W diecie ketogenicznej czasami trzeba ograniczyć ilość białka, więc wdrożenie tofu do diety może być świetnym rozwiązaniem.
Jak jeść tofu?
Neutralny smak tofu sprawia, że można je marynować na wiele sposobów. Popularna marynata do mieszanka świeżego imbiru, czosnku, chili, sezamowego oleju i sosu sojowego. Tak zamarynowane tofu można smażyć lub piec i wykorzystać do sałatek lub zup.
Sojowy jogurt można zmiksować z owocami i przyrządzić koktajl w misce lub pyszny koktajl w szklance. Koktajl w misce – smoothie bowl jest nieco gęściejszy i można go podać z dodatkowymi i niskowęglowodanowymi owocami jak również nasionami i orzechami. Sojowy koktajl można dodatkowo wzbogacić o nasiona chia lub nasiona konopi.
Tofu można również wykorzystać do wypieków, w których zastępuje twaróg i np. upiec tofurnik. Oczywiście w wersji lchf będzie to ciasto na maśle z jajkami. W diecie ketogenicznej dzienna podaż białka nie powinna przekraczać 25%. Dlatego warto od czasu do czasu wybrać tofu. Poza tym w diecie ketogenicznej trzeba zrezygnować z mleka i ograniczyć spożycie przetworów mlecznych