wtorek, 16 kwietnia, 2024
Strona głównaPrzepisyWypiekiPopularne ciasto wielkanocne w wersji lchf

Popularne ciasto wielkanocne w wersji lchf

Każde popularne ciasto wielkanocne można upiec na święta w wersji lchf. Oczywiście LCHF nie ogranicza się jedynie do zamiany cukru na erytrytol czy syrop z błonnika ale również do wykluczenia pszennych i innych mąk, które zawierają mnóstwo węglowodanów. Dlatego słodkie lchf wypieki wymagają specjalnej wiedzy, aby takie ciasto wyszło równie smaczne i apetyczne jak jego tradycyjny wysokowęglowodanowy odpowiednik. Czy jest to trudne? I tak i nie.

Produkty niskowęglowodanowe do pieczenia

Produkty niskowęglowodanowe wymagają dodatku błonnika, który zastępuje funkcje wiążące glutenu. Ilość błonnika musi być proporcjonalna do mąki niskowęglowodanowej. Najczęściej używamy mąki migdałowej, orzechowej, kokosowej i lnianej. Każda z nich ma różną zawartość węglowodanów i tłuszczów. Można je łączyć ze sobą, tak aby się wzajemnie uzupełniały.

Mąka migdałowa zawiera mniej błonnika niż mąka kokosowa, dlatego piekąc ciasto czy chleb muszą być zachowane odpowiednie proporcje między nimi, takie aby wypiek się nie kruszył zbytnio lub nie był zbity i twardy. Fakt, że mąka kokosowa zawiera dużo błonnika sprawia, że nie trzeba dodawać dodatkowego błonnika, aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta lub chleba.

Mąka lniana ma podobne właściwości do mąki kokosowej i można ją stosować zamiennie, jeśli akurat Wam zabrakło białej mąki kokosowej. Mąka kokosowa przypomina w smaku siemię lniane ale jest delikatniejszy. Wiele osób wybiera mąkę lnianą zamiast mąki kokosowej, ponieważ ta ostatnia ma intensywny zapach kokosu. Mąka lniana jest raczej neutralna.

lchf ciasto mech przepis zdrowe odchudzanie

Ciasto tradycyjne versus ciasto LCHF

Popularnym ciastem wielkanocnym jest ciasto mech. To ciasto można bardzo upiec w wersji LCHF. Jest raczej pracochłonne ale smakuje wybornie. Wypiek ciasta to trzy etapy. Najpierw trzeba upiec spód do ciasta z dodatkiem szpinaku i migdałowej mąki. Następnie przygotować krem do przełożenia i migdałowe jajka do dekoracji. Całość prezentuje się bardzo efektownie, ale najważniejszy jest fakt, że jedna porcja ciasta zawiera jedynie 4 gramy węglowodanów, gdzie tradycyjna porcja tego ciasta około 50 gramów węglowodanów. Prawda, że różnica jest duża? LCHF ciasto mech naprawdę można nazwać zdrowym ciastem.

ciasto mech lchf dieta kup dietę odchudzanie

LCHF ciasto mech

9 porcji

Składniki

Zielony spód do ciasta

150 g migdałowej mąki

5 łyżek erytrytolu

150 ml śmietanki, 36% tł.

65 g świeżego szpinaku

2 jajka

½ łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

Cytrynowy krem lchf

70 ml soku z cytryny, ok. 2 cytryny

3 łyżki erytrytolu

100 ml syropu z błonnika

2 listki żelatyny

2 żółtka

1 jajko

60 g masła

100 ml śmietanki, 36% tł.

Migdałowe jajka do dekoracji

100 g mąki migdałowej

1 białko

2 łyżki erytrytolu + 1 łyżka do obtoczenia

1 łyżeczka esencji migdałowej bez cukru, opcjonalnie

po kilka kropel kolorowych barwników naturalnych

Przygotowanie

W malakserze zmiksować pokrojony szpinak ze śmietaną, solą i jajkami. Dodać mąkę migdałową, proszek do pieczenia i erytrytol, wymieszać na jednolitą masę.

Nastawić piekarnik na 175°. Foremkę o rozmiarach 18 cm x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Napełnić foremkę ciastem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 40 minut. Upieczone ciasto ostudzić. Następnie odkroić brzegi na tyle aby powstał prostokąt o rozmiarach 15 cm x 20 cm. Odkrojone ciasto lekko pokruszyć – to będzie mech.

Ugotować cytrynowy krem. Listki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie na 20 minut. Do małego rondelka wlać sok z cytryny, syrop z błonnika, dodaż żółtka i jajko. Mieszając cały czas balonową trzepaczką doprowadzić krem do wrzenia i natychmiast zdjąć z kuchni. Mieszać krem przez 2 minuty, po czym dodaj masło i mieszać aż będzie jednolity krem. Dodać odciśnięte listki żelatyny, wymieszać i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Ubij śmietankę i wymieszaj z kremem. Spód ciasta posmaruj kremem. Wierzch ciasta posyp kruszonym ciastem.

Przygotować migdałowe jajka. Z mąki migdałowej, erytrytolu i białka zrobić ciasto. Podzielic na porcje i do każdej dodaj inny barwnik. Zagnieść każdą porcję ciasta aby uzyskała jednolity kolor. Uformować małe jajeczka i obtoczyć w erytrytolu. Udekorować ciasto kolorowymi jajeczkami.

Wartość odżywcza w 1 porcji 410 kcal

Białko – 10,3 g

Tłuszcze – 37 g

Węglowodany – 4,0 g

Błonnik – 12,3g

 

 

 

 

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze