Czy zakwas żytni jest zdrowy?

zakwas_wlasciwosci_zdroweodzywianie_lchfdieta

Żytni zakwas ma wiele właściwości odżywczych i zdrowotnych. Niweluje szkodliwość niektórych rodzajów glutenu, rozkłada fruktany, obniża poziom cukru we krwi, poprawia florę bakteryjną w jelitach. Co najważniejsze żytni zakwas zawiera bardzo mało węglowodanów! Jak to możliwe, skoro żytnia mąka w 75 procentach składa się z węglowodanów?

Czym jest żytni zakwas?

Żytni zakwas do mieszanka żytniej mąki i wody, która przechowywana w odpowiedniej temperaturze przez określony czas ulega fermentacji. W procesie fermentacji powstaje tak zwany zakwas, w skład którego wchodzą dzikie drożdże, bakterie kwasu mlekowego oraz bakterie produkujące kwas octowy, stąd charakterystyczny smak i zapach zakwasu.

Właściwości zdrowotne żytniego zakwasu

Rozwijające się w procesie fermentacji bakterie kwasu mlekowego i octowego wpływają na aktywację enzymów trawiennych i poprawę mikroflory bakteryjnej układu pokarmowego. Zbalansowany probiotyk w jelitach pobudza pracę przewodu pokarmowego, poprawia trawienie i proces wydalania jak również wzmacnia układ odpornościowy.

Podczas fermentacji bakterie zużywają jako główne źródło glukozę powstałą z rozkładu skrobi zawartej w mące. Dlatego żytni zakwas zawiera bardzo mało węglowodanów, bo w 100 gramach znajduje się około 2,6 gramów cukrów. Tak więc żytni zakwas jest nie tylko zdrowy ale i niskowęglowodanowy i z powodzeniem można go wykorzystać w lchf diecie, np. do gotowaniu popularnej zupy, żurku czy dodać do niskowęglowodanowego chleba.

Dlaczego żytni zakwas jest zdrowy?

W procesie fermentacji zostają uwolnione bardzo ważne dla zdrowia minerały, takie jak cynk, magnez, wapń, magnez czy żelazo. Minerały wchodzę w skład budowy ważnych enzymów, makroelementów i stanowią tak zwany hem, grupę prostetyczną. Żelazo  wchodzi w skład grupy prostetycznej hemoglobiny i cytochromów, biorących udział w oddychaniu komórkowym i detoksyfikacji substancji szkodliwych dla organizmu.

Bakterie fermentujące powodują zmiany w strukturze szkodliwego glutenu jak również rozkładają trudno trawione fruktany, na które reaguje negatywnie wiele osób cierpiących na zespół jelita nadwrażliwego – IBS czy SIBO. To właśnie bakterie fermentujące rozkładają fruktany i w ten sposób polepszają florę bakteryjną w jelitach.

Zakwas ma wiele właściwości prozdrowotnych. Należy jednak uwzględnić, że jeśli na deklaracji składników znajduje się zakwas to nie oznacza to od razu, że produkt sam w sobie jest zdrowy i wskazany dla danej diety.

Poprzedni artykułZupa krem z dyni i imbiru
Następny artykuł10 najlepszych przepisów 2020 roku
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here