Cukrzyca typu 2 to epidemia XXI wieku. Prawie pół miliarda ludzi na świecie choruje na cukrzycę typu 2. W Polsce na cukrzycę cierpi około 3 miliony Polaków według Narodowego Testu zdrowia Polaków 2020. Prawdopodobnie drugie tyle Polaków cierpi na insulinooporność. Pod pojęciem cukrzycy kryje się nie tylko jedna choroba. Cukrzyca typu 2 to zespół chorób metabolicznych, których wspólnym mianownikiem jest podwyższone stężenie glukozy we...
Cukier szkodzi, a jednak znajduje się niemal w każdej gotowej żywności. Nawet jeśli odstawimy na bok słodycze to cukier w takich produktach jak jogurty, napoje, gotowe sosy i zupy stanowi ich dużą część. Cukier to również węglowodany, nie dajcie się oszukać! Tyje się od cukru i węglowodanów!
Cukier szkodzi
Cukier szkodzi i jest przyczyną wielu chorób 21 wieku. Do nich należą:...
Dieta ketogeniczna i Hashimoto. Jak stosować dietę ketogenną w przypadku Hashimoto? Wybór diety ketogennej na ogół jest podyktowany chęcią utraty wagi, regulacją apetytu i cofnięciem cukrzycy typu 2.
Dieta dla osób chorych na Hashimoto w wielu przypadkach wprowadza się restrykcje pokarmowe. Do nich należą ograniczenia jedzenia produktów pochodzenia mlecznego jak sery, twarogi, których często używa się w planach ketogenicznych częściowo...
Dieta ketogeniczna wzmacnia system odpornościowy w jelitach. Zdrowe jelita to nie tylko poprawne trawienie i odżywianie organizmu oraz regularne wypróżnianie. Jelita odpowiadają również za odporność, a dobre bakterie mogą wpływać na nasze samopoczucie, temperament, także na otyłość, astmę i problemy z cerą.
Pokarm jest wchłaniany przez komórki błony śluzowej. W błonie śluzowej znajdują się komórki odpornościowe które mają za zadanie...
Co to jest pyłek pszczeli? Dlaczego jest zdrowy? Pyłek pszczeli zawiera praktycznie wszystkie składniki odżywcze, których potrzebuje ludzki organizm do prawidłowego funkcjonowania. Krąży takie stwierdzenie, że człowiek, który znalazby się na bezludnej wyspie i miałby dostęp jedynie do wody pitnej i pyłku pszczelego to nie umarby z głodu.
Co to jest pyłek pszczeli?
Pyłek pszczeli to pyłek kwiatowy, które zbierają pszczoły...
Co powoduje trądzik? Jaki jest wpływ LCHF diety na trądzik? Dieta LCHF czy dieta ketogeniczna to świetny wybór na utratę wagi, stabilizację poziomu cukru we krwi i insuliny czy obniżenie ciśnienia krwi. Dieta wysokotłuszczowa poprawia również cerę. Istnieje wiele dowodów na to, że restrykcyjna redukcja węglowodanów w diecie może pomóc w kontrolowaniu trądziku poprzez pozytywny wpływ diety na zachowanie...
Ostatnio dostaliśmy wiele pytań odnośnie koronawirus i czy lchf dieta pomaga w jego zwalczaniu. Krótko, dieta lchf nie zwalcza wirusa, ale ponieważ dieta wzmacnia układ odpornościowy, więc pośrednio przyczynia się do jego zniszczenia. Jak każda infekcja tak i w przypadku zarażenia virusem COVID - 19 powstają w organizmie przeciwciała, które unieszkodliwiają wszelkie patogeny. Jednakże osoby starsze, chore i osoby...
Zatrzymanie wody w organizmie dotyka głównie kobiety. Jest to uciążliwy problem, który powoduje obrzęki, opuchliznę i ociężałość niezależnie od wieku czy pory roku. Jak pozbyć się zatrzymania wody w organizmie, aby znowu poczuć się lekko i zdrowo? Są na to sposoby.
Czuję się jak balon!
Zatrzymanie wody w organizmie może mieć wiele przyczyn. Nieprawidłowo zbilansowana dieta, ujemny bilans wodny, nadmiar soli...
Gazy i wzdęcia to naturalny stan jelit, który za pewne każdy z nas odczuł na własnej skórze. Skurcze, bóle brzucha, głośne przelewanie...Każdy człowiek spotkał się z tego typu dolegliwościami, które na ogół szybko mijają. Większość z nas nie przywiązuje do nich wagi, ponieważ szybko mijają. U każdego człowieka mają one różne podłoże, a jedną z przyczyn jest nieprawidłowe odżywianie.
Gazy...
Najbardziej rozpowszechnionym cukrem złożonym jest skrobia. Wstępne trawienie skrobi zachodzi już w jamie ustnej pod wpływem enzymu zwanego amylazą. Metaboliczna nietolerancja na skrobię wiąże się z ilością amylazy w ślinie i może być przyczyną wielu chorób o podłożu metabolicznych.
Metaboliczna nietolerancja na skrobię
Niedobór amylazy w ślinie prowadzi do upośledzenia trawienia skrobi. Im mniej amylazy w ślinie tym większy po posiłkowy poziom...