Ostatnio na rynku pojawił się kokosowy jogurt niskowęglowodanowy. Osobiście podeszłam do tego wegańskiego jogurtu bardzo sceptycznie, no bo jak jogurt kokosowy może smakować jak jogurt.
Mile zaskoczył mnie fakt, że jogurt jest dość tłusty. Zawiera trochę ponad 8 gramów tłuszczów. Jest w nim 5 gramów węglowodanów, więc też w normie. Zawiera jednak dużo mniej białka niż jogurt z mleka, bo około 1 grama na 100 gramów produktu.
Akurat mała ilość białka mi akurat nie przeszkadza. LCHF dieta jest dietą wysokotłuszczową, ale też zawiera sporo białka. Warto więc podaż białka balansować produktami, które są tłuste, ale zawierają mało białka.
Ograniczona ilość węglowodanów na diecie lchf sprawia, że organizm wykorzystuje zapasy glukozy w postaci samej glukozy, ale też tej zamienionej w glikogen. Podczas restrykcyjnej lchf diety następuje całkowite zużycie wątrobowych zapasów glikogenu.
Produkcja glukozy utrzymywana jest wówczas dzięki procesowi zwanym glukoneogenezą, który polega na wytwarzaniu glukozy z innych prekursorów niż węglowodany. Kiedy więc zaczyna brakować glukozy organizm reguluje jej poziom przekształcając w pierwszej kolejności białka, ale też kwas mlekowy, a także glicerol.
Ograniczenie białka w diecie zmusza zatem organizm do spalania tłuszczów, aby uzupełnić zasoby energii. Poznając mechanizmy, które regulują funkcjonowanie organizmu, bardzo łatwo można nimi manipulować poprzez odpowiednią dietę. Zaletą lchf diety jest to, że można jeść tłuszcz, ale trzeba ograniczyć węglowodany, aby móc spalać tłuszcz. To naprawdę nie jest trudne.
Procesy metaboliczne zachodzące w organizmie są bardzo skomplikowane i wymagają dużego nakładu energii. Poprzez dietę lchf możemy je przyspieszyć bez głodzenia. Stąd znajomość produktów odżywczych z naciskiem na biodostępność i gęstość odżywczą ma duże znaczenie w optymalizacji diety.
Wracając do wegańskiego jogurtu kokosowego to jest produkt zdecydowanie godny polecenia. Ilość tłuszczu można łatwo zwiększyć dodając MCT olej. MCT olej można nabyć w formie sproszkowanej. Proszek bardzo łatwo miesza się z jogurtem i jest w ogóle niewyczuwalny w smaku. Jogurt świetnie smakuje z owocami. Można go posypać nasionami lub zjeść z domową granolą.
Kokosowy jogurt niskowęglowodanowy jest delikatny w smaku. Osoby, które nie tolerują produktów mlecznych mogą swobodnie wymienić mleczne jogurty na wegański jogurt kokosowy.