Dynia zawiera około 7,7 węglowodanów w 100 gramach. Jest to idealne warzywo na zupy, które można łatwo dostosować do diety LCHF z dodatkiem odpowiedniej ilośći tłuszczu np. kokosowego mleka.
Zupa dyniowa
3 porcje
Składniki
200 g ugotowanej dyni lub upieczonej, puree
300 ml kokosowego mleka, 17,5%
30 g /2 łyżki kokosowego oleju
200 ml bulionu z kurczaka
1 czerwone chili
10 g / 2 ząbki czosnku
25 g / 1 mała cebulka
3 łyżki soku z limonki
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka zmielonej kolendry
sól do smak
Przygotowanie
Pokrój chili, cebulkę i czosnek w kostkę. Podsmaż na oleju kokosowym wraz z przyprawami. Dodaj puree z dyni i kokosowe mleko. Gotuj przez 10 minut, po czym zmiksuj zupę na krem. Podawaj na ciepło
Wartość energetyczna 1 porcji 292 kcal
Tłuszcze – 26,3g
Białko – 3 g
Węglowodany – 8,2g
błonnik -1,7g