Zbliżają się święta. Czas pomyśleć o LCHF wypiekach. Na pierwszy rzut proponujemy pyszny lchf makowiec o smaku kokosowym.
LCHF makowiec
14 porcji
Składniki
Spód do makowca
100 g miękkiego masła
40 g ksylitolu
1 żółtko
300 g zmielonych migdałów lub mąki migdałowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczki waniliowego ekstraktu
Masa makowa
200 g zmielonego maku z paczki
40 g ksylitolu
1 łyżka mieszanki stewia -erytrytol
4 jajka
250 ml kokosowego mleka
100 ml śmietanki, 36%
30 g masła
100 g mąki migdałowej
100 g orzechów, grubo pokrojonych
1 łyżka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
50 g kokosowych chipsów do posypania
Polewa
100 g czekolady bez cukru
Przygotowanie
Z podanych składników na spód zrobić ciasto i wyłożyć nim foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniki nagranym na 180ºC przez 10 minut. W garnku podgrzać mleko z masłem i zamiennikami cukru. Wsypać mak, wymieszać i odstawić do ostudzenia. W misce wymieszać mąkę migdałową z grubo pokrojonymi orzechami. Ubić pianę na sztywno z odrobiną soli. Następnie dodać po żółtku cały czas ubijając. Dodać masę makową, waniliowy ekstrakt i delikatnie wymieszać z pianą. Wsypać suche składniki i wymieszać. Wyłożyć masę makową na podpieczone kruche ciasto, wygładzić powierzchnię i wstawić do nagrzanego na 180ºC piekarnika. Piec przez 50 minut. Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i polać ostygnięty makowiec. Na wierzchu posypać kokosowymi chipsami.
Wartość energetyczna 1 porcji 420 kcal
Tłuszcze – 38,4 g
Białko – 7,9 g
Węglowodany – 8,7 g
Bł – 2,7 g