Bułki bezglutenowe ze szczypiorkiem to kolejne low carb pieczywo, idealne na kanapki lub grzanki. Bułki można zamrozić, wtedy zawsze są pod ręką. Zdrowe, bezglutenowe i niskowęglowodanowe.
Bułki bezglutenowe
1o sztuk
Składniki
150 g migdałowej mąki
40 g błonnika witalnego
60 g mąki kokosowej
75 g siemienia lnianego, łamanego
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 ząbek czosnku, zgnieciony
1 łyżka posiekanego szczypiorku
2 łyżki sezamu do posypania
6 białek
2 jajka
500 ml wrzącej wody
1 łyżeczka soli
Przygotowanie
Nastawić piekarnik na 175ºC . Suche składniki wymieszać w misce. W oddzielnej misce ubić jajka z białkami. Ubijając jajka dodać wrzątek, następnie suche składniki i zmiksować. Odczekać aż ciasto lekko przestygnie i uformować 10 bułek o wadze 110 gram. Ułożyć bułki na formie wyłożonej papierem do pieczenia i posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 40 – 45 minut. wyjąć bułki i ostudzić.
Wartość energetyczna 1 bułki 175,2 kcal
Tłuszcz – 14,4 g
Białko – 9,1 g
Węglowodany – 2,3 g
Błonnik – 8,8 g