Curry tikka masala to danie pochodzące z hinduskiej kuchni. Hinduskie curry, sosy na zimno są bogate w aromatyczne przyprawy i warzywa jak chili, imbir, kmin rzymski, czy zioła jak kolendra. Jest to niezwykle zdrowa kuchnia, a co najważniejsze odpowiadająca wymogom diety ketogenicznej. Bogate i aromatyczne curry są przyrządzone na bazie kokosowego mleka z dodatkiem ghee czyli masła klarowanego. Curry tikka masala to curry z kurczaka, do którego proponujemy użyć udek z kurczaka. Udka z kurczaka są tłuściejsze przez co po ugotowaniu są o wiele więcej soczyste niż filet z piersi kurczaka. Hindusi jedzą curry z chlebem naan i ryżem. My proponujemy curry tikka z lchf gnocchi, lchf naan i zielonymi dodatkami jak koktajlowe pomidorki, mini ogórki i rukola.
Curry tikka masala
6 porcji
Składniki
800 g odfiletowanych udek z kurczaka
100 g masła klarowanego
30 g cebuli
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki soli
1 łyżka przecieru pomidorowego
400 g pokrojonych pomidorów z puszki
400 ml kokosowego mleka, wysokotłuszczowego
25 g zmielonych migdałów
1 łyżka kokosowych wiórków
1 doniczka świeżej kolendry lub natki pietruszki
Garam masala
1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
1½ łyżeczki nasion kolendry
1 łyżeczka kurkumy
3 cm świeżego imbiru
1 zielone chili
¼ łyżeczki cynamonu
Przygotowanie
Udka kurczaka pokroić na mniejsze kawałki i zrumienić na maśle. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, utarty imbir, czosnek przeciśnięty przez praskę i smażyć jeszcze przez 3 minuty. Kmin rzymski i kolendrę uprażyć na suchej patelni i zmielić. Dodać wszystkie przyprawy do mięsa, zmielone migdały, kokosowe wiórki, wlać pomidory z puszki i kokosowe mleko. Pokroić kolendrę i dodać do sosu zostawiając jedynie część liści do posypania. Przykryć garnek pokrywką i gotować curry przez 40 minut. Gotowe curry posypać nacią kolendry i ewentualnie kokosowymi wiórami.
Wartość energetyczna 1 porcji curry bez dodatków 436 kcal
Tłuszcz – 32,3 g
Białko – 29 g
Węglowodany – 7,3 g
Błonnik – 2,0 g