czwartek, 10 października, 2024

Curry tikka masala

Curry tikka masala to danie pochodzące z hinduskiej kuchni. Hinduskie curry, sosy na zimno są bogate w aromatyczne przyprawy i warzywa jak chili, imbir, kmin rzymski, czy zioła jak kolendra. Jest to niezwykle zdrowa kuchnia, a co najważniejsze odpowiadająca wymogom diety ketogenicznej. Bogate i aromatyczne curry są przyrządzone na bazie kokosowego mleka z dodatkiem ghee czyli masła klarowanego. Curry tikka masala to curry z kurczaka, do którego proponujemy użyć udek z kurczaka. Udka z kurczaka są tłuściejsze przez co po ugotowaniu są o wiele więcej soczyste niż filet z piersi kurczaka. Hindusi jedzą curry z chlebem naan i ryżem. My proponujemy curry tikka z lchf gnocchi, lchf naan i zielonymi dodatkami jak koktajlowe pomidorki, mini ogórki i rukola.

lchf obiad curry

Curry tikka masala

6 porcji

Składniki

800 g odfiletowanych udek z kurczaka

100 g masła klarowanego

30 g cebuli

2 ząbki czosnku

2 łyżeczki soli

1 łyżka przecieru pomidorowego

400 g pokrojonych pomidorów z puszki

400 ml kokosowego mleka, wysokotłuszczowego

25 g zmielonych migdałów

1 łyżka kokosowych wiórków

1 doniczka świeżej kolendry lub natki pietruszki

Garam masala

1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego

1½ łyżeczki nasion kolendry

1 łyżeczka kurkumy

3 cm świeżego imbiru

1 zielone chili

¼ łyżeczki cynamonu

Przygotowanie

Udka kurczaka pokroić na mniejsze kawałki i zrumienić na maśle. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, utarty imbir, czosnek przeciśnięty przez praskę i smażyć jeszcze przez 3 minuty. Kmin rzymski i kolendrę uprażyć na suchej patelni i zmielić. Dodać wszystkie przyprawy do mięsa, zmielone migdały, kokosowe wiórki, wlać pomidory z puszki i kokosowe mleko. Pokroić kolendrę i dodać do sosu zostawiając jedynie część liści do posypania. Przykryć garnek pokrywką  i gotować curry przez 40 minut. Gotowe curry posypać nacią kolendry i ewentualnie kokosowymi wiórami.

Wartość energetyczna 1 porcji curry bez dodatków 436 kcal

Tłuszcz – 32,3 g

Białko – 29 g

Węglowodany – 7,3 g

Błonnik – 2,0 g

 

 

SparaSpara

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze