Znacie ser burrata? To delikatny, kremowy ser, który przypomina mozzarella ale jak napisałam jest naprawdę kremowy i miękki. Można go kupić w postaci kulki podobnie jak mozzarella. Z wierzchu ser jest miękki i zwarty a w środku półpłynny. Ser świetnie się nadaje jako dodatek do makaronu lub po prostu na śniadanie, podany z pomidorami, bazylią i sosem winegretem.
Ten ser świetnie pasuje w diecie lchf ponieważ zawiera sporo tłuszczu, białka i bardzo mało węglowodanów. 100 g tego kremowego sera zawiera zaledwie 1,3 g węglowodanów. To naprawdę bardzo mało. Jeśli lubicie mozzarella to ten ser polubicie jeszcze bardziej.
Burrata jest świetnym dodatkiem do obiadu. Ostatnio przyrządziłam keto makaron ze szparagami, szpinakiem i porem. Danie podałam z burrata polanym winegretem. To bardzo smaczne i syte danie. Dania lchf to dania tłuste i choć wysokokaloryczne to jednak powodują spadek wagi. Nie lękajcie się tłuszczów!
To danie świetnie wchłania tłuszcz. Jeżeli nie lubisz jak tłuszcz pływa na talerzu to jest to idealny przepis dla ciebie! Patrząc na talerz pełen keto makaronu z sosem trudno uwierzyć, że zawiera ono aż 89 g tłuszczu.
Keto makaron zawiera sporo niskowęglowodanowych warzyw. Zielone szparagi, por i szpinak zawierają sporo błonnika, jak również witamin i minerałów. Sezon na szparagi trwa, więc skorzystajcie z przepisu poniżej.
Makaron ze szparagami i burrata
2 porcje
Składniki
100 g pora
100 g świeżego szpinaku
200 g zielonych szparagów
1 ząbek czosnku
2 porcje keto makaronu
1 łyżeczka świeżego tymianku
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny i 2 łyżeczki soku
sól morska i pieprz do smaku
50 ml oliwy z oliwek
2 łyżki masła lub MCT oleju
2 łyżki mąki migdałowej
50 ml śmietanki, 36%
3 łyżki utartego parmezanu
100 g burrata
2 łyżki sosu winegret
Przyrządzić makaron z przepisu podanego w linku. Por pokroić w krążki. Odciąć kłosy od szparagów, a część miękkiej łodygi pokroić w paski. Por i szparagi umieścić na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Skropić oliwą i posolić solą morską. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200ºC. Piec przez 10 minut. Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę migdałową i czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie wlać śmietankę i doprawić sos solą, pieprzem i tymiankiem. Zagotować. Do gorącego sosu dodać utarty parmezan, pokrojony szpinak, skórkę o sok z cytryny oraz pieczony por i szparagi. Następnie dodać makaron i wszystko razem wymieszać. Jeść makaron z rozdrobionym serem burrata polanym winegretem.
Wartość energetyczna jednej porcji 981 kcal
Tłuszcz – 89 g
Białko – 31,5 g
Węglowodany – 8,0 g
Błonnik – 4,0 g