piątek, 24 maja, 2024
Strona głównaPrzepisyObiadokolacjaPizza kalafiorowa z cukinią i feta

Pizza kalafiorowa z cukinią i feta

Pizza to komfortowe jedzenie, zwłaszcza jeśli jest to keto pizza kalafiorowa z cukinią i feta. Bezmięsna keto pizza to hit! Zawiera sporo tłuszczu, białka i mało węglowodanów. Jest to świetna alternatywa do fead heat pizza, czy pizza bianco z mielonym mięsem. Pizza kalafiorowa to pizza na kalafiorowym spodzie.

Spód kalafiorowy można przyrządzić na wiele sposobów, między innymi z żółtym serem. Kalafiorowy spód do pizzy można również zrobić bez sera i taki spód znajdziecie w dzisiejszej pizzy.

Przyrządzając keto wegetariańską pizzę trzeba pamiętać o węglowodanach. Należy zatem wybierać warzywa, które zawierają jak najmniej węglowodanów. Do takich warzyw należą kalafior i brokuły, które są idealne na spód do pizzy. Ale jeśli mamy ochotę na wegetariańską pizzę to również nadzienie można przygotować z niskowęglowodanowych warzyw.

Często sięgam po cukinię, która jest moim niskowęglowodanowym warzywem numer trzy. Bardzo lubię cukinię, która nie tylko jest niskowęglowodanowa, lecz także smaczna i prosta w przyrządzaniu.

Cukinię kroję w cienkie plasterki i solę. Odstawiam na kilka minut, aby puściła soki. Świetnie się wtedy rumieni i szybko piecze.

bezmięsna keto pizza zdrowe odchudzanie

Bezmięsna keto pizza kalafiorowa

6 porcji

Składniki

500 g kalafiora

100 g mąki migdałowej

2 jajka

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka suszonego oregano

¼ łyżeczki czarnego pieprzu, młotkowanego

4 łyżki oliwy z oliwek

300 g cukinii

100 g feta

1 czerwona cebula, mała

3 łyżki utartego parmezanu

4 gałązki świeżego tymianku

rukola, bazylia, mięta i pesto do podania

Przygotowanie

Zetrzeć kalafior na tarce o dużych oczkach lub zmiksować na ryż w malakserze. Dodać mąkę migdałową wymieszaną z solą, oregano i czarnym pieprzem. Wymieszać. Jajka lekko zmiksować i dodać do masy kalafiorowej. Wymieszać i odstawić na 10 minut. Blaszkę z piekarnika przykryć papierem do pieczenia. Rozprowadzić ciasto na owalny placek o grubości 1 cm. Piec w nagrzanym piekarniku, nastawionym na 200ºC przez 20 minut. Spód powinien być zrumieniony. Cukinię pokroić w cienkie plasterki, posolić i odstawić na durszlaku na 20 minut. Upieczony spód posmarować oliwą i obłożyć cukinią. Na wierzchu rozłożyć cebulę pokrojoną w piórka. Całość posypać pokruszonym feta, parmezanem oraz posiekanym tymiankiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200ºC i piec przez 15 minut, aż cukinia się zrumieni. Pokroić pizzę na kawałki, posypać zieleniną i jeść z pesto.

Wartość energetyczna 1 porcji 378 kcal

Tłuszcze – 33 g

Białko – 11 g

Węglowodany – 8,0 g

Błonnik – 4,0 g

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

6 KOMENTARZE

  1. Czesć. pieczesz z mąką migdałową ? W 200 stopniach? Możesz podać żródło naukowe pozwalające na obróbkę termiczną mąk orzechowych w tak wysokich temperaturach?
    pozdrawiam J.

  2. W opisie przepisu na keto pizzę piszesz o dodaniu jajek do masy kalafiorowej, jednak w składnikach do pizzy jajek nie podajesz, więc tak dla ścisłości… ile tych jaj trzeba:)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze