Pizza to komfortowe jedzenie, zwłaszcza jeśli jest to keto pizza kalafiorowa z cukinią i feta. Bezmięsna keto pizza to hit! Zawiera sporo tłuszczu, białka i mało węglowodanów. Jest to świetna alternatywa do fead heat pizza, czy pizza bianco z mielonym mięsem. Pizza kalafiorowa to pizza na kalafiorowym spodzie.
Spód kalafiorowy można przyrządzić na wiele sposobów, między innymi z żółtym serem. Kalafiorowy spód do pizzy można również zrobić bez sera i taki spód znajdziecie w dzisiejszej pizzy.
Przyrządzając keto wegetariańską pizzę trzeba pamiętać o węglowodanach. Należy zatem wybierać warzywa, które zawierają jak najmniej węglowodanów. Do takich warzyw należą kalafior i brokuły, które są idealne na spód do pizzy. Ale jeśli mamy ochotę na wegetariańską pizzę to również nadzienie można przygotować z niskowęglowodanowych warzyw.
Często sięgam po cukinię, która jest moim niskowęglowodanowym warzywem numer trzy. Bardzo lubię cukinię, która nie tylko jest niskowęglowodanowa, lecz także smaczna i prosta w przyrządzaniu.
Cukinię kroję w cienkie plasterki i solę. Odstawiam na kilka minut, aby puściła soki. Świetnie się wtedy rumieni i szybko piecze.
Bezmięsna keto pizza kalafiorowa
6 porcji
Składniki
500 g kalafiora
100 g mąki migdałowej
2 jajka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka suszonego oregano
¼ łyżeczki czarnego pieprzu, młotkowanego
4 łyżki oliwy z oliwek
300 g cukinii
100 g feta
1 czerwona cebula, mała
3 łyżki utartego parmezanu
4 gałązki świeżego tymianku
rukola, bazylia, mięta i pesto do podania
Przygotowanie
Zetrzeć kalafior na tarce o dużych oczkach lub zmiksować na ryż w malakserze. Dodać mąkę migdałową wymieszaną z solą, oregano i czarnym pieprzem. Wymieszać. Jajka lekko zmiksować i dodać do masy kalafiorowej. Wymieszać i odstawić na 10 minut. Blaszkę z piekarnika przykryć papierem do pieczenia. Rozprowadzić ciasto na owalny placek o grubości 1 cm. Piec w nagrzanym piekarniku, nastawionym na 200ºC przez 20 minut. Spód powinien być zrumieniony. Cukinię pokroić w cienkie plasterki, posolić i odstawić na durszlaku na 20 minut. Upieczony spód posmarować oliwą i obłożyć cukinią. Na wierzchu rozłożyć cebulę pokrojoną w piórka. Całość posypać pokruszonym feta, parmezanem oraz posiekanym tymiankiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200ºC i piec przez 15 minut, aż cukinia się zrumieni. Pokroić pizzę na kawałki, posypać zieleniną i jeść z pesto.
Wartość energetyczna 1 porcji 378 kcal
Tłuszcze – 33 g
Białko – 11 g
Węglowodany – 8,0 g
Błonnik – 4,0 g
Czesć. pieczesz z mąką migdałową ? W 200 stopniach? Możesz podać żródło naukowe pozwalające na obróbkę termiczną mąk orzechowych w tak wysokich temperaturach?
pozdrawiam J.
Nie ma żadnych badań naukowych na ten temat.
W opisie przepisu na keto pizzę piszesz o dodaniu jajek do masy kalafiorowej, jednak w składnikach do pizzy jajek nie podajesz, więc tak dla ścisłości… ile tych jaj trzeba:)
o przepraszam, umknęło mi. Dziękuję za uwagę!
No to ile tych jaj, bo nie ma w przepisie?
2 jajka