Chleb z dynią to przepyszny wysokoproteinowy wypiek, który idealnie pasuje do francuskich tostów. Chleb jest bardzo puszysty, a w smaku do złudzenia przypomina pszenną chałkę. Chleb został upieczony w wersji jesiennej z dyniowym puree. Zawiera wysokiej jakości białko w proszku. Najlepiej użyć bezsmakowego białka. Chleb zawiera więcej białka niż tłuszczu i świetnie pasuje dla osób, które kombinują lchf dietę z intensywnym treningiem. Chleb wyrasta podczas pieczenia ale opada po wyjęciu z piekarnika. Chleb można pokroić na kromki i smażyć na maśle jak francuskie tosty. Idealnie pasuje do pleśniowego sera i keto dżemu z malin.
Chleb z dynią wysokoproteinowy
10 kromek
Składniki
7 jajek, białka i żółtka oddzielone
150 g dyniowego puree
1 łyżeczka cynamonu, opcjonalnie
½ łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml białka w proszku
¼ łyżeczki soli
½ łyżki octu
Przygotowanie
Piekarnik nastawić na 150ºC. Ubić białka na sztywno z solą. Pod koniec ubijania wlać ocet. Wymieszać białko z proszkiem do pieczenia, dyniowym puree i żółtkami. Dodać do białek i delikatnie wymieszać. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę, wygładzić powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 50 minut. Chleb wyrasta dosyć wysoko, ale po wyjęciu z piekarnika częściowo opada. Przed krojeniem dobrze ostudzić.
Wartość energetyczna 1kromki 33,7kcal
Tłuszcze – 4,6 g
Białko – 8,5 g
Węglowodany – 0,7 g
Błonnik – 0,3 g