Chleb french toast z dynią

chleb_keto_french_toast

Chleb z dynią to przepyszny wysokoproteinowy wypiek, który idealnie pasuje do francuskich tostów. Chleb jest bardzo puszysty, a w smaku do złudzenia przypomina pszenną chałkę. Chleb został upieczony w wersji jesiennej z dyniowym puree. Zawiera wysokiej jakości białko w proszku. Najlepiej użyć bezsmakowego białka. Chleb zawiera więcej białka niż tłuszczu i świetnie pasuje dla osób, które kombinują lchf dietę z intensywnym treningiem. Chleb wyrasta podczas pieczenia ale opada po wyjęciu z piekarnika. Chleb można pokroić na kromki i smażyć na maśle jak francuskie tosty. Idealnie pasuje do pleśniowego sera i keto dżemu z malin.

chleb_keto_dyniowy

Chleb z dynią wysokoproteinowy

10 kromek

Składniki

7 jajek, białka i żółtka oddzielone

150 g dyniowego puree

1 łyżeczka cynamonu, opcjonalnie

½ łyżeczki proszku do pieczenia

100 ml białka w proszku

¼ łyżeczki soli

½ łyżki octu

Przygotowanie

Piekarnik nastawić na 150ºC. Ubić białka na sztywno z solą. Pod koniec ubijania wlać ocet. Wymieszać białko z proszkiem do pieczenia, dyniowym puree i żółtkami. Dodać do białek i delikatnie wymieszać. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę, wygładzić powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 50 minut. Chleb wyrasta dosyć wysoko, ale po wyjęciu z piekarnika częściowo opada. Przed krojeniem dobrze ostudzić.

keto_chleb

Wartość energetyczna 1kromki 33,7kcal

Tłuszcze – 4,6 g

Białko – 8,5 g

Węglowodany – 0,7 g

Błonnik – 0,3 g

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here