Chleb słonecznikowy keto. Pyszny, keto chleb, łatwy do upieczenia, z podłużnej foremki. Chleb bogaty w białko i tłuszcze z bardzo małą ilością węglowodanów. Dodaliśmy do niego żytnie otręby, które zawierają bardzo dużo błonnika.
Chleb słonecznikowy keto
12 kromek
Składniki
2 łyżki nasion siemienia lnianego
80 g + 55 g pestek słonecznika
30 g nasion sezamu
30 g otrębów żytnich
100 g żółtego sera
4 jajka
2 łyżki błonnika witalnego, zmiksowanego na proszek
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie
Nastawić piekarnik na 200ºC. Nasiona słonecznik (80 g) i sezamu uprażyć na patelni po czym zmiksować na mąkę. Dodać całe nasiona słonecznika, siemienia, otręby, proszek do pieczenia i sól. Utrzeć ser i dodać do suchych składników. Jajka ubić na puszysto. Nstępnie wymieszać ubite jajka z resztą składników. Podłużną foremką o pojemności 1,2 litra wysmarować masłem lub wyścielić papierem do pieczenia. Napełnić masą, posypać słonecznikiem i piec przez około 25 minut.
Wartość energetyczna 1 porcji 154 kcal
Tłuszcz – 12,3 g
Białko – 8,5 g
Węglowodany – 2,4 g
Błonnik – 3,8 g
Właśnie wyciągłam z piekarnika 😀 wygląda super! zastanawiam się tylko gdzie go lepiej przechowywać? Można w lodówce czy lepiej w chlebowniku?
W lodówce. Najlepiej pokroić od razu na kromki. Można też zamrozić.
Ktoś sprawdzał jakie makro na 100g? Bo kromka kromce nierówna 😉
1 kromka chleba wa÷y około 50 g i zawiera 20 – 23 gramy węgloowodanów.