Chleb słonecznikowy z serem i otrębami

chleb słonecznikowy

Chleb słonecznikowy keto. Pyszny, keto chleb, łatwy do upieczenia, z podłużnej foremki. Chleb bogaty w białko i tłuszcze z bardzo małą ilością węglowodanów. Dodaliśmy do niego żytnie otręby, które zawierają bardzo dużo błonnika.

Chleb słonecznikowy keto

12 kromek

Składniki

2 łyżki nasion siemienia lnianego

80 g + 55 g pestek słonecznika

30 g nasion sezamu

30 g otrębów żytnich

100 g żółtego sera

4 jajka

2 łyżki błonnika witalnego, zmiksowanego na proszek

½ łyżeczki soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie

Nastawić piekarnik na 200ºC. Nasiona słonecznik (80 g) i sezamu uprażyć na patelni po czym zmiksować na mąkę. Dodać całe nasiona słonecznika, siemienia, otręby, proszek do pieczenia i sól. Utrzeć ser i dodać do suchych składników. Jajka ubić na puszysto. Nstępnie wymieszać ubite jajka z resztą składników. Podłużną foremką o pojemności 1,2 litra wysmarować masłem lub wyścielić papierem do pieczenia. Napełnić masą, posypać słonecznikiem i piec przez około 25 minut.

Wartość energetyczna 1 porcji 154 kcal

Tłuszcz – 12,3 g

Białko – 8,5 g

Węglowodany – 2,4 g

Błonnik – 3,8 g

4 KOMENTARZE

  1. Właśnie wyciągłam z piekarnika 😀 wygląda super! zastanawiam się tylko gdzie go lepiej przechowywać? Można w lodówce czy lepiej w chlebowniku?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here