Coś słodkiego bez mąki i cukru…Oczywiście, że możliwe! Takie właśnie jest dyniowe ciasto lchf. Wybierając kokosową mąkę należy zwrócić uwagę na zawartość węglowodanów, aby była jak najmniejsza. Ostatnio pojawiła się w sklepach kokosowa mąka odtłuszczona! Będąc na diecie lchf trzeba jeść tłuszcz a nie jego się wystrzegać. Ciasto można podać z bitą śmietanką lub kremem serowo maślanym.
Dyniowe ciasto lchf
10 porcji
Składniki
160 g ugotowanej lub upieczonej dyni, puree
60 g kokosowego oleju, rozpuszczonego
2 jajka
¼ łyżeczki waniliowego ekstraktu bez cukru
4 łyżki łyżki erytrytolu
120 g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów
1 łyżka kokosowej mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta cynamonu
60 g grubo pokrojonych laskowych orzechów
Przygotowanie
Dyniowe puree, jajka, słodzik i rozpuszczony olej zmiksować. W drugim naczyniu wymieszać suche składniki i dodać do mokrych. Zmiksować. Foremkę o średnicy 15 cm wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić masą. Wygładzić wierzch ciasta i wstawic do nagrzanego piekarnika na 175ºC. Piec przez 35-40 minut. Wyjąć ciasto i ostudź. Podać z bitą śmietaną.
Wartość energetyczna 1 porcji 113 kcal
Tłuszcz – 8,5 g
Białko – 2,7 g
Węglowodany – 6,0 g
Błonnik – 4,0 g