Dyniowe ciasto bez mąki i cukru

dyniowe ciasto lchf

Coś słodkiego bez mąki i cukru…Oczywiście, że możliwe! Takie właśnie jest dyniowe ciasto lchf. Wybierając kokosową mąkę należy zwrócić uwagę na zawartość węglowodanów, aby była jak najmniejsza. Ostatnio pojawiła się w sklepach kokosowa mąka odtłuszczona! Będąc na diecie lchf trzeba jeść tłuszcz a nie jego się wystrzegać. Ciasto można podać z bitą śmietanką lub kremem serowo maślanym.

Dyniowe ciasto lchf

10 porcji

Składniki

160 g ugotowanej lub upieczonej dyni, puree

60 g kokosowego oleju, rozpuszczonego

2 jajka

¼ łyżeczki waniliowego ekstraktu bez cukru

4 łyżki łyżki erytrytolu

120 g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów

1 łyżka kokosowej mąki

½ łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta cynamonu

60 g grubo pokrojonych laskowych orzechów

 Przygotowanie

Dyniowe puree, jajka, słodzik i rozpuszczony olej zmiksować. W drugim naczyniu wymieszać suche składniki i dodać do mokrych. Zmiksować. Foremkę o średnicy 15 cm wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić masą. Wygładzić wierzch ciasta i wstawic do nagrzanego piekarnika na 175ºC. Piec przez 35-40 minut. Wyjąć ciasto i ostudź. Podać z bitą śmietaną.

Wartość energetyczna 1 porcji 113 kcal

Tłuszcz – 8,5 g

Białko – 2,7 g

Węglowodany – 6,0 g

Błonnik – 4,0 g

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here