Czy próbowaliście już upiec keto pizza fat head? Dzisiaj kolejny przepis na keto fat head pizza z krewetkami. Fat head to tłuste „ciasto” na spód do pizzy, które stało się wielkim hitem.
Ten przepis na pizzę zaczyna się od przygotowania spodu, na który składa się starta mozzarella, jajko, parmezan i porcja mielonego mięsa. Najlepiej pasuje mięso z mielonego kurczaka. Spód można przyprawić oregano, które dodaje smaku.
Różnica między tradycyjną pizzą, a keto fat head pizzą jest taka, że najpierw należy upiec spód do pizzy. Kiedy spód lekko przestygnie wtedy można go obłożyć nadzieniem. Dzisiejsza fat head pizza to pizza z krewetkami.
Keto fat head pizza to pizza, którą piecze się na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 20 minut w nagrzanym piekarniku i chrupiący spód do pizzy jest gotowy.
Ta pizza jak nazwa wskazuje zawiera mnóstwo tłuszczu. Jest bardzo pożywna. Dosłownie jeden kawałek wystarczy aby zaspokoić głód. Najlepsza keto pizza!
Fat head pizza z krewetkami
6 porcji
Składniki
spód do pizzy, tutaj przepis
250 g surowych krewetek
100 g mozzarella
2 dymki ze szczypiorkiem
½ zielonej papryki
100 ml pomidorowego sosu
¾ łyżeczki suszonego oregano
sól i przyprawy do smaku
Przygotowanie
Upiec spód do pizzy według przepisu w linku (kliknąć). Krewetki wymieszać z solą i przyprawami jak pieprz, chili i odrobiną soku z cytryny i oliwy. Marynować 20 minut. Posmarować przestygnięty spód do pizzy pomidorowym sosem. Na wierzchu ułożyć krewetki, pokrojoną w krążki paprykę i dymkę. Posypać mozzarella i wstawić do piekarnika nagrzanego na 200ºC. Piec przez 10 minut. Wyjąć pizzę z piekarnika i posypać oregano.
Wartość energetyczna 1 porcji 412 kcal
Tłuszcz – 27,8 g
Białko – 38,6 g
Węglowodany – 1,7 g
Błonnik – 0,7 g