Kuchnia śródziemnomorska zaskoczyła nas kolejną potrawą. Kurczak po włosku to kurczak panierowany we włoskich orzechach i parmezanie. Idealna porcja mięsa podana z cukiniowym makaronem i sosem marinara. Sos marinara można wykorzystać do pizzy, hamburgerów i zapiekanek.
Dieta śródziemnomorska jest smaczna i zdrowa. Bardzo łatwo można ją dostosować do diety koetgoenicznej. W takim wydaniu jak na zdjęciu powyżej nawet nie poczuliśmy braku makaronu, bo przecież cukiniowy makaron jest taki pyszny.
Nasze plany żywnościowe zawierają mnóstwo tego typu potraw. Nic dziwnego, że ketogenne jedzenie jest pełną przyjemnością. Dania kuchni śródziemnomorskiej są proste w przygotowaniu. To dieta bez diety.
Kuchnia śródziemnomorska – kurczak
4 porcje
Składniki
500 g fileta z piersi kurczaka
30 g orzechów włoskich, zmielonych
1 łyżka parmezanu + 1 łyżka do posypania
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka suszonych ziół, np. mieszanki prowansalskiej
1 jajko
2 łyżki masła do smażenia
50 g mozzarella
Sos pomidorowy
400 g pokrojonych pomidorów z kartonu
2 ząbki czosnku
2 szalotka
1 łyżka świeżego oregano, posiekanego
10 liści świeżej bazylii
100 ml oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo
500 g cukinii
4 łyżki pesto, tutaj przepis
Przygotowanie
Posolić mięso i doprawić pieprzem. Jajko rozmącić. Wymieszać parmezan z orzechami, rozgrzać masło na patelni. Zanurzyć mięso w jajku i obtoczyć w panierce. Smażyć na złoty kolor. Przewrócić na drugą stronę i położyć plaster mozzarella. Ser powinien lekko się rozpuścić.
Cebulę i czosnek drobno pokroić i zeszklić na oliwie. Dodać pomidory, przyprawy i zioła. Gotować sos przez 15 minut po czym zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. wyciąć spaghetti z cukinii. Spaghetti można lekko sparować w mikrofalówce lub jeść na surowo. Jeść danie z cukiniowym makaronem, sosem i pesto.
Wartość energetyczna 1 porcji z brokułami 727 kcal
Tłuszcz – 56,8 g
Białko – 43,3 g
Węglowodany – 10,1 g
Błonnik – 3,5 g