Kurczak po włosku w orzechach z sosem marinara

plany zywieniowe lchf dieta

Kuchnia śródziemnomorska zaskoczyła nas kolejną potrawą. Kurczak po włosku to kurczak panierowany we włoskich orzechach i parmezanie. Idealna porcja mięsa podana z cukiniowym makaronem i sosem marinara. Sos marinara można wykorzystać do pizzy, hamburgerów i zapiekanek.

dieta śródziemnomorska kurczakkuchnia śródziemnomorska dieta przepisy

Dieta śródziemnomorska jest smaczna i zdrowa. Bardzo łatwo można ją dostosować  do diety koetgoenicznej. W takim wydaniu jak na zdjęciu powyżej nawet nie poczuliśmy braku makaronu, bo przecież cukiniowy makaron jest taki pyszny.

Nasze plany żywnościowe zawierają mnóstwo tego typu potraw. Nic dziwnego, że ketogenne jedzenie jest pełną przyjemnością. Dania kuchni śródziemnomorskiej są proste w przygotowaniu. To dieta bez diety.

Kuchnia śródziemnomorska – kurczak

4 porcje

Składniki

500 g fileta z piersi kurczaka

30 g orzechów włoskich, zmielonych

1 łyżka parmezanu + 1 łyżka do posypania

sól i pieprz do smaku

1 łyżeczka suszonych ziół, np. mieszanki prowansalskiej

1 jajko

2 łyżki masła do smażenia

50 g mozzarella

Sos pomidorowy

400 g pokrojonych pomidorów z kartonu

2 ząbki czosnku

2 szalotka

1 łyżka świeżego oregano, posiekanego

10 liści świeżej bazylii

100 ml oliwy z oliwek

sól i pieprz do smaku

Dodatkowo

500 g cukinii

4 łyżki pesto, tutaj przepis

Przygotowanie

Posolić mięso i doprawić pieprzem. Jajko rozmącić. Wymieszać parmezan z orzechami, rozgrzać masło na patelni. Zanurzyć mięso w jajku i obtoczyć w panierce. Smażyć na złoty kolor. Przewrócić na drugą stronę i położyć plaster mozzarella. Ser powinien lekko się rozpuścić.

Cebulę i czosnek drobno pokroić i zeszklić na oliwie. Dodać pomidory, przyprawy i zioła. Gotować sos przez 15 minut po czym zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. wyciąć spaghetti z cukinii. Spaghetti można lekko sparować w mikrofalówce lub jeść na surowo. Jeść danie z cukiniowym makaronem, sosem i pesto.

Wartość energetyczna 1 porcji z brokułami 727 kcal

Tłuszcz – 56,8 g

Białko – 43,3 g

Węglowodany – 10,1 g

Błonnik – 3,5 g

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here