Ryż kalafiorowy to wspaniała przystawka niskowęglowodanowa. Kalafior zawiera bardzo mało węglowodanów i jest przez to bardzo popularnym warzywem w lchf diecie. Ryż kalafiorowy z powodzeniem zastąpi tradycyjny ryż i pasuje do większości sosów, curry i gulaszy. Zamiast kalafiorowego ryżu można zrobić kalafiorowe puree lub kalafiorowe tabbouleh.
Ryż kalafiorowy
4 porcje
Składniki
500 g kalafiora
1 szalotka
1 ząbek czosnku
50 g masła
sól do smaku
1 łyżka natki pietruszki
Przygotowanie
Kalafior zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach lub rozdrobnić przy pomocy malaksera. Rozpuścić masło na patelni. Obrać szalotkę i pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle. Następnie dodać kalafiorowy ryż, czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawić solą, pieprzem i smażyć przez 5 minut. Na koniec dodać pokrojoną natkę pietruszki i wymieszać.
Wartość energetyczna 1 porcji 130 kcal
Tłuszcze – 10,5 g
Białko – 2,5 g
Węglowodany – 6,5 g
Błonnik- 3,3 g