Gulasz keto z kiełbasy, marchewki i groszku to pyszne danie, które niewiele kosztuje ale smakuje wybornie. Gulasz keto świetnie pasuje z pieczoną kapustą. Jest to danie niskowęglowodanowe mimo dodatku marchewki i groszku. Do gulaszu potrzebna jest dobrej jakości kiełbasa np. szynkowa lub żywiecka. Pieczona kapusta to idealna przystawka nie tylko do gulaszu ale i do mięsa.
Gulasz keto
4 porcje
Składniki
500 g kiełbasy szynkowej lub żywieckiej
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewka
150 g zielonego groszku
3 łyżki pomidorowego przecieru
½ łyżeczki suszonego tymianku
¼ łyżeczki suszonego oregano
2 łyżki natki pietruszki
50 g masła
200 ml śmietanki, 36% tłuszczu
1½ – 2 łyżeczki soli lub wedle smaku
1 łyżeczka czarnego pieprzu
½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
Pieczona kapusta
500 g białej kapusty
100 g masła
50 g parmezanu, utartego
100 ml mięsnego bulionu
sól i pieprz do smaku
2 łyżki świeżego tymianku, drobno pokrojonego
Przygotowanie
Cebulę, czosnek, marchewkę i kiełbasę pokroić w kostkę i usmażyć na maśle. Dodać przyprawy, zioła, pomidorowy przecier i śmietankę. Gotować przez 15 minut. Dodać zielony mrożony groszek i gotować jeszcze przez 10 minut.
Kapustę pokroić bardzo drobno. Najlepiej rozdrobnić w malakserze. Zrumienić na maśle, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Wymieszać kapustę z parmezanem, bulionem i wstawić do nagrzanego na 175ºC piekarnika. Piec kapustę przez 20 minut.
Wartość energetyczna 1 porcji 899 kcal
Tłuszcz – 83 g
Białko – 23 g
Węglowodany – 15 g
Błonnik – 5,0 g