Jak zrobić risotto low carb
Kluczem do zrobienia zdrowego risotto nisko węglowodanowego jest zamiana ryżu na warzywny ryż z brokułów i kalafiora. Risotto low carb należy upiec w piekarniku. W przeciwnym razie risotto może stanie się papkowate. Wersja pieczona w piekarniku sprawia, że pocięte na ryż brokuły i kalafior będą bardziej al dente ale risotto kremowe. Jak widać, proste zmiany powodują, że risotto ma niską zawartość węglowodanów jest bezglutenowe i smakuje obłędnie. Risotto low carb z brokułów i kalafiora jest bogate w odżywcze składniki. Nie brak w nim witaminy C, błonnika i zdrowych kwasów tłuszczowych.
Do risotto można dodać smażony boczek wędzony. Można je również przyrządzić ze smażonym halloumi i berberysem. Smak risotto w dużej mierze zależy od dodanych przypraw i ziół.
Risotto low carb lubią wszyscy. Jest smaczne, kremowe i przyrządza się je bardzo szybko. Dodany do środka parmezan sprawia, że risotto staje się kremowe i bardziej pożywne.
Risotto low carb
4 porcje
Składniki
500 g kalafiora
300 g brokułów
1 mała cebula
1 czosnek solo
1 łodyga selera naciowego
3 łyżki natki pietruszki
100 g masła
100 ml warzywnego bulionu
50 g parmezanu
½ łyżeczki suszonego tymianku
150 g sera halloumi
plasterki cytryny
2 łyżki suszonych owoców berberysu jadalnego
Przygotowanie
Brokuły i kalafior podzielić na różyczki. Partiami miksować w malakserze na gruboziarnisty ryż. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę zeszklić na maśle. Dodać seler, pokrojony w drobną kostkę. Smażyć przez 2 minuty po czym dodać warzywny ryż. Smażyć przez 3 minuty. Wlać bulion, dodać parmezan, wymieszać. Na wierzchu ułożyć plasterki cytryny. Przykryć ryż pokrywką i wstawić do piekarnika na 20 minut. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i usmażyć halloumi podzielone na kawałki. Włożyć halloumi do risotto. Na tą samą patelnię wrzucić berberys i smażyć przez 1 minutę. Posypać risotto berberysem i jeść na ciepło.
Wartość energetyczna 1 porcji 421 kcal
Tłuszcz – 34,3 g
Białko – 17,8 g
Węglowodany – 9,0 g
Błonnik – 5,0 g