Risotto brokułowo kalafiorowe z halloumi

risotto low carb przepis
Risotto low carb, warzywne z kalafiorem i brokułami, nisko węglowodanowe danie, które można zjeść bez dodatków jako danie główne. Risotto brokułowo kalafiorowe jest pyszną wersją klasycznego risotto. Ten zdrowy, komfortowy posiłek przygotowuje się zaledwie 35 minut!

Jak zrobić risotto low carb

Kluczem do zrobienia zdrowego risotto nisko węglowodanowego jest zamiana ryżu na warzywny ryż z brokułów i kalafiora. Risotto low carb  należy upiec w piekarniku. W przeciwnym razie risotto może stanie się papkowate. Wersja pieczona w piekarniku sprawia, że pocięte na ryż brokuły i kalafior będą bardziej al dente ale risotto kremowe. Jak widać, proste zmiany powodują, że risotto ma niską zawartość węglowodanów jest bezglutenowe i smakuje obłędnie. Risotto low carb z brokułów i kalafiora jest bogate w odżywcze składniki. Nie brak w nim witaminy C, błonnika i zdrowych kwasów tłuszczowych.

risotto lowcarb

Do risotto można dodać smażony boczek wędzony. Można je również przyrządzić ze smażonym halloumi i berberysem. Smak risotto w dużej mierze zależy od dodanych przypraw i ziół.

Risotto low carb lubią wszyscy. Jest smaczne, kremowe i przyrządza się je bardzo szybko. Dodany do środka parmezan sprawia, że risotto staje się kremowe i bardziej pożywne.

Risotto low carb

4 porcje

Składniki

500 g kalafiora

300 g brokułów

1 mała cebula

1 czosnek solo

1 łodyga selera naciowego

3 łyżki natki pietruszki

100 g masła

100 ml warzywnego bulionu

50 g parmezanu

½ łyżeczki  suszonego tymianku

150 g sera halloumi

plasterki cytryny

2 łyżki suszonych owoców berberysu jadalnego

Przygotowanie

Brokuły i kalafior podzielić na różyczki. Partiami miksować w malakserze na gruboziarnisty ryż. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę zeszklić na maśle. Dodać seler, pokrojony w drobną kostkę. Smażyć przez 2 minuty po czym dodać warzywny ryż. Smażyć przez 3 minuty. Wlać bulion, dodać parmezan, wymieszać. Na wierzchu ułożyć plasterki cytryny. Przykryć ryż pokrywką i wstawić do piekarnika na 20 minut. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i usmażyć halloumi podzielone na kawałki. Włożyć halloumi do risotto. Na tą samą patelnię wrzucić berberys i smażyć przez 1 minutę. Posypać risotto berberysem i jeść na ciepło.

Wartość energetyczna 1 porcji 421 kcal

Tłuszcz – 34,3 g

Białko – 17,8 g

Węglowodany – 9,0 g

Błonnik – 5,0 g

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here