Kto lubi focaccia chleb to na pewno polubi wersję keto focaccia. Wydawałoby się całkiem niemożliwe piec keto focaccia na drożdżach, ale okazuje się, że to nic trudnego. Zaczyn z drożdży zawiera świeże drożdże i jakiś cukier. Co do cukru to nie żadnych obaw, bo drożdże go konsumują do swojego wzrostu, więc gotowy i pieniący się rozczyn nie zawiera cukru. Jest to naukowy fakt, który należy jedynie przyjąć do wiadomości, a potem skupić się na przepisie, który jest banalnie prosty.
Keto focaccia można upiec na wiele sposobów. Keto chleb świetnie pasuje na kanapki lub do dań z sosami. Keto focaccia można upiec z rozmarynem i posypać morską solą. Jest naprawdę fajny niskowęglowodanowy chleb, który do złudzenia przypomina tradycyjny pszenny. Piekąc w ten sposób otrzymacie keto pieczywo, które jest puszyste, smaczne i zdrowe.
Keto focaccia
8 porcji
Składniki
25 g świeżych drożdży
2 łyżeczki miodu
90 ml ciepłej wody, 27 – 28ºC
150 g migdałowej mąki
30 g błonnika witalnego, zmielonego na proszek
1½ łyżeczki gumy ksantanowej
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
1 jajko
2 białka
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki winnego octu
Przygotowanie
Drożdże rozpuścić z miodem w ciepłej wodzie, przykryć naczynie folią i odstaw na 10 minut. W drugim naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać do aktywnego rozczynu jajko, białka, oliwę, ocet i zmiksować na puszysto. Następnie dodać suche składniki w dwóch porcjach. Trzeba się spieszyć, bo ciasto pod koniec będzie bardzo gęste i klejące. Wyłożyć formę do pieczenia papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto i umaczanymi w wodzie palcami rozciągnąć na prostokątny placek o grubości 2 cm. Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Ciasto nie wyrośnie zbyt wysoko, ale będzie puszyste po upieczeniu. Nagrzać piekarnik na 180ºC. Wyrośnięte ciasto nadusić palcami, powciskać małe gałązki rozmarynu, posypać morską solą gruboziarnistą i piec keto focaccia przez około 15 minut na złoty kolor. Wyjąć i ostudzić przed krojeniem.
Wartość energetyczna 1 porcji 195 kcal
Tłuszcz – 18 g
Białko – 5,8 g
Węglowodany – 1,3 g
Błonnik – 4,1 g