Tarta cukiniowa z feta bez glutenu

keto tarta cukiniowa

Pyszna keto tarta cukiniowa z serem feta. Cukinia to jedno z najbardziej popularnych warzyw w diecie LCHF, bo zawiera bardzo mało węglowodanów, jest łatwe do przyrządzenia i smaczne. Keto tarta z cukinią jest bardzo pożywna. Tartę można podzielić na porcje i zamrozić.

cukiniowa_tarta_1

Keto tarta z cukinią

6 porcji

Składniki

150 g migdałowej mąki lub zmielonych migdałów

2 łyżeczki kokosowej mąki 

1 łyżka  błonnika witalnego

1 łyżeczka soli

40 g masła, zimnego

1 jajko

Nadzienie

350 g cukinii

olej kokosowy do smażenia

200 g feta

2 ząbki czosnku

100 g żółtego sera

½ łyżeczki suszonych płatków chili

3 jajka

200 g śmietanki

1 łyżeczka świeżego tymianku

sól do smaku

Przygotowanie

Wymieszać mąkę migdałową z kokosową. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Rozwałkować ciasto i wykleić nim okrągłą formę o średnicy 24 cm. Nakłuć spód widelcem i  wstawić do nagrzanego piekarnika na 175ºC i piec przez 8 minut. Wyjąć spód, nie wyłączać piekarnika.

Cukinię pokroić na plasterki. Posolić i odstawić na 20 minut. Usmażyć cukinię na złoty kolor i zeszklić czosnek pokrojony na plasterki. Ułożyć cukinię na spodzie. Na wierzchu pokruszyć  feta i posypać tymiankiem. Zetrzeć ser na tarce i posypać tartę. Jajka wymieszać ze śmietanką, doprawić solą i wylać na spód. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 175ºC i piec przez około 40 minut. Wyjąć tartę, odczekać 10 minut i pokroić.

Wartość energetyczna 1 porcji 519 kcal

Tłuszcz – 48,5 g

Białko – 14,8 g

Węglowodany – 5,7 g

Błonnik – 3,7 g

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here