Pyszna keto tarta cukiniowa z serem feta. Cukinia to jedno z najbardziej popularnych warzyw w diecie LCHF, bo zawiera bardzo mało węglowodanów, jest łatwe do przyrządzenia i smaczne. Keto tarta z cukinią jest bardzo pożywna. Tartę można podzielić na porcje i zamrozić.
Keto tarta z cukinią
6 porcji
Składniki
150 g migdałowej mąki lub zmielonych migdałów
2 łyżeczki kokosowej mąki
1 łyżka błonnika witalnego
1 łyżeczka soli
40 g masła, zimnego
1 jajko
Nadzienie
350 g cukinii
olej kokosowy do smażenia
200 g feta
2 ząbki czosnku
100 g żółtego sera
½ łyżeczki suszonych płatków chili
3 jajka
200 g śmietanki
1 łyżeczka świeżego tymianku
sól do smaku
Przygotowanie
Wymieszać mąkę migdałową z kokosową. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Rozwałkować ciasto i wykleić nim okrągłą formę o średnicy 24 cm. Nakłuć spód widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 175ºC i piec przez 8 minut. Wyjąć spód, nie wyłączać piekarnika.
Cukinię pokroić na plasterki. Posolić i odstawić na 20 minut. Usmażyć cukinię na złoty kolor i zeszklić czosnek pokrojony na plasterki. Ułożyć cukinię na spodzie. Na wierzchu pokruszyć feta i posypać tymiankiem. Zetrzeć ser na tarce i posypać tartę. Jajka wymieszać ze śmietanką, doprawić solą i wylać na spód. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 175ºC i piec przez około 40 minut. Wyjąć tartę, odczekać 10 minut i pokroić.
Wartość energetyczna 1 porcji 519 kcal
Tłuszcz – 48,5 g
Białko – 14,8 g
Węglowodany – 5,7 g
Błonnik – 3,7 g