poniedziałek, 24 czerwca, 2024
Strona głównaPrzepisyŚniadanieKaszka migdałowa zamiast owsianki

Kaszka migdałowa zamiast owsianki

Kaszka migdałowa to kaszka bezglutenowa ugotowana na midałowym mleku z migdałowej mąki i jajka z dodatkiem zdrowej kurkumy. Kaszkę można podać z malinami, kawałkiem jabłka i posypać pokruszonym kakao i nasiona konopi. Kaszka migdałowa to niskowęglowodanowa kaszka idealna na śniadanie, kolację lub podwieczorek. Kaszkę można wzbogacić kurkumą.

Kaszka migdałowa

1 porcja

Składniki

1 jajko

250 ml migdałowego mleka

3 łyżki mąki migdałowej

1 łyżka masła lub kokosowego oleju

¾ łyżeczki kurkumy

Przygotowanie

Jajko roztrzepać z migdałami i kurkumą. Dodać migdałowe mleko, wymieszać i zagotować. Posolić. Doprowadzić kaszkę do wrzenia, zdjąć z kuchni i wymieszać z masłem lub kokosowym olejem. Wylać kaszkę na miseczkę. Aby zachować niską zawartość węglowodanów proponujemy do kaszki 6 malin, 4 plasterki jabłka usmażone na maśle z cynamonem, 1 łyżkę łuskanych nasion konopi i łyżeczkę ziarna kakaowca. Wartość netto węglowodanów w dodatkach to 2 gramy.

Wartość energetyczna kaszki bez dodatków 387.3 kcal

Tłuszcze – 34,25 g

Białko – 15,25 g

Węglowodany – 3,0 g

Błonnik – 1,5 g

 

 

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze