Mleko pochodzenia roślinnego np. mleko migdałowe zastępuje krowie mleko w lchf diecie. Domowe mleko migdałowe można przyrządzić samemu i przechowywać w lodówce do 5 dni lub zamrozić w porcjach. Mleko migdałowe posiada niską zawartość węglowodanów. Warto zrobić je samemu i mieć pewność, że mleko pochodzi jedynie z namoczonych migdałów.
Mleko migdałowe
1 l
Składniki
200g migdałów ze skórką
1 l przegotowanej wody wolnej od chloru
Przygotowanie
W naczyniu zalać migdały zimną wodą i moczyć prze 6 godzin lub przez noc. Odcedzić migdały, opłukać pod bieżącą wodą i wsypać do miksera. Wlać 0,5 litra zimnej, niegazowanej, mineralnej wody. Zmiksować i dodać o,5 litra wody,wciąż miksując. Odcedzić mleko na sicie wyścielonym gazą. Zwinąć gazę i odcisnąć resztę mleka. Napełnić butelkę mlekiem, zamknąć i wstawić do lodówki lub poporcjować i zamrozić.
Wartość energetyczna w 100 ml 17 kcal
Tłuszcze – 1,50 g
Białko – 0,64 g
Węglowodany – 0,5 g
Błonnik – 0,2 g