Macie ochotę na keto batoniki orzechowe? Ja zawsze! Po prostu je uwielbiam! Są zdrowe, smaczne i… niskowęglowodanowe. Można je spokojnie jeść na diecie! Do tego przepis jest banalnie prosty. Potrzebujecie niskowęglowodanowe orzechy, nasiona, jajka i czekoladę bez cukru. Takie keto batoniki niczym są wyśmienitą przekąską, śniadaniem lub zastrzykiem energii po treningu.
Domową granolę można z powodzeniem wykorzystać do lchf wypieków. Wiecie już, że lchf granola to taka, która zawiera mało węglowodanów. Jak przyrządzić pyszną orzechową granolę i na dodatek zrobić z niej keto batoniki? Przede wszystkim należy wybrać niskowęglowodanowe orzechy. Do nich należą orzechy laskowe, włoskie, pekan czy makadamia. Migdały i inne nasiona jak słonecznik, dynia, sesam i siemię lniane to kolejne niskowęglowodanowe składniki, które warto dodać do granoli. Tak skomponowana granola jest zdrową bazą do wysokoenergetycznych keto batoników orzechowych.
Do batoników dodałam tahini czyli sezamową pastę. Można ją zastąpić masłem migdałowym lub orzechowym. Są to warianty niskowęglowodanowe. Masło fistaszkowe nawet to bez cukru zawiera nieco więcej węglowodanów. Jeśli jesteście na restrykcyjnej lchf diecie to powinniście raczej go unikać. Bardzo łatwo przekroczyć dzienną dawkę węglowodanów i warto wybierać takie produkty, które w 100 gramach zawierają nie więcej niż 5 gramów węglowodanów. Masło fistaszkowe zawiera 15 gramów.
Coś słodkiego bez cukru?
LCHF wypieki są słodkie bez cukru
Coś bardzo energetycznego i mocno tłuszczowego
Mało węglowodanów, potężna dawka zdrowych kwasów tłuszczowych i sporo białka
Zdrowe wypieki na diecie
Keto batoniki orzechowe ala granola, tylko 4 gramy węglowodanów
Keto batoniki orzechowe
22 sztuk
Składniki
50 g migdałów
50 g włoskich orzechów
50 g pestek słonecznika
50 pestek dyni
50 g nasion siemienia lnianego
50 g sezamu
50 g kokosowych wiórków
4 łyżki tahini
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu bez cukru
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
2 jajka
100 g czekolady bez cukru
Przygotowanie
Nastawić piekarnik na 180ºC. Wszystkie suche składniki umieścić w malakserze i zmiksować na gruboziarnistą mieszankę. Dodać jajka, tahini i sól i dokładnie wymieszać. Foremkę o wymiarach 18 cm x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę do formy i równomiernie rozprowadzić. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut. Wierzch ciasta powinien się jedynie lekko zrumienić. Wyjąć ciasto z piekarnika, lekko przestudzić i pokroić na 22 batoniki. Rozpuścić czekoladę. Polać batoniki czekoladą.
Wartość energetyczna 1 porcji 188 kcal
Tłuszcz – 16,7 g
Białko – 4,8 g
Węglowodany – 4,0 g
Błonnik – 2,5 g