Przygotowałam dla Was pyszny przepis na burgery z halloumi. Uwielbiam hamburgery i burgery bezmięsne jak te z halloumi. Hamburgery zrobiłam z fałszywych bułek. Znacie ten przepis. Jest to najpopularniejszy przepis na keto bułki bez mąki na bazie mąki migdałowej i zmielonej łuski babki płesznik. Bułki świetnie pasują do hamburgerów i szarpanej wieprzowiny. Dodatkowo posypałam bułki sezamem, aby jeszcze bardziej przypominały hamburgerowe bułki.
Bułki hamburgerowe możecie również upiec z mozzarella. Są nieco tłuściejsze i świetnie się nadają na bezmięsne burgery. Burgery z halloumi lubię z frytkami ale wiadomo ziemniaczane frytki są zabronione na diecie lchf. Polecam jednak frytki z brukwi lub kalarepy. Są równie smaczne jak te z ziemniaków. Polecam też frytki z cukinii. Te wystarczy jedynie pokroić i wrzucić na rozgrzany tłuszcz.
Jag zrobić wegetariańskie burgery z halloumi?
Kiedy już mam gotowe bułki hamburgerowe zabieram się za przygotowywanie burgerów. Lubię, kiedy burgery są kolorowe. Kuszą niesamowicie, ale jeden taki wegetariański burger to niemała porcja kalorii i oczywiście tłuszczu.
Na lchf diecie nie stronimy od tłuszczu! Wszystko co zawiera zdrowy tłuszcz jest dozwolone. Dlatego chętnie przekładam burgery zgniecionym awokado i sosem na bazie majonezu. Oczywiście nie może zabraknąć sałaty i pomidora.
Halloumi kroję na grube plastry i smażę na złoty kolor. Gorące halloumi przepysznie rozpływa się w ustach. Zawiera też sporo tłuszczu i znikomą ilość węglowodanów. Jeśli lubicie sery solankowe to polecam włączyć halloumi do codziennej diety.
Czosnkowy dressing to standartowy dressing do hamburgerów. Przyrządzam go z domowego majonezu i greckiego jogurtu. Jeśli nie mam pod ręką świeżego czosnku to używam soli czosnkowej. Jeśli wolicie cebulowy dressing to zamiast soli czosnkowej polecam sól cebulową.
Lubię jak burgery zawierają świeżą sałatę, pomidory czy cebulę. Możecie wybrać obojętnie jaką sałatę. Zainteresowała mnie fioletowa kapusta pekińska, więc ją wykorzystałam w tym przepisie.
Bezmięsne burgery jak zrobić?
Najpierw upiec keto bułki hamburgerowe
Usmażyć halloumi, przygotować awokado, dressing…
Teraz to już tylko montować burgery…
Ale jeszcze coś brakuje? Frytki niskowęglowodanowe!
Burgery z halloumi
2 burgery
Składniki
2 fałszywe bułki
100 g halloumi
1 łyżka kokosowego oleju
20 g pomidora
1 małe awokado, 60 g
4 łyżki dressingu z czosnkiem, tutaj przepis
garść sałaty lub kapusty pekińskiej, pokrojonej w piórka
2 krążki czerwonej cebuli
300 g cukinii
olej kokosowy do smażenia
Przygotowanie
Bułki przekroić na pół. Na płaskiej połówce ułożyć sałatę, a na niej łyżkę dressingu. Halloumi pokroić na plastry o grubości 1 cm i usmażyć na złoty kolor. Przełożyć na bułkę po dwa kawałki na każdą. Na wierzchu rozprowadzić awokado, zgniecione widelcem. Przykryć pomidorem, cebulą i dodatkową łyżką dressingu. Można też dodać smażone plastry cukinii. Przykryć drugą połówką bułki. Rozgrzać olej, pociąć cukinię na frytki lub krążki i usmażyć na złoty kolor.
Wartość energetyczna 1 burgera z dodatkami 702,5 kcal
Tłuszcz – 65,5 -g
Białko – 19,3 g
Węglowodany – 9,5 g
Błonnik – 10,5 g