W diecie ketogenicznej obiad do podstawa. Bardzo łatwo można przygotować obiad, który po małej modyfikacji będzie odpowiadał wymogom diety ketogenicznej, choćby keto coleslaw, orientalne mielone i sos curry. Jest to pyszny obiad, którym nie pogardzą nawet osoby, które preferują inny styl życia niż LCHF.
Keto coleslaw
4 porcje
Składniki
400 g młodej białej kapusty
2 małe dymki
4 duże rzodkiewki
200 ml majonezu domowej roboty, tutaj przepis
2 łyżki winnego octu
sól i czarny pieprz do smaku
Kapustę drobno poszatkować. Dymki pokroić w cienkie piórka, szczypiorek pokroić w kostkę. Rzodkiewki utrzeć na tarce o dużych oczkach. Warzywa wymieszać z majonezem i winnym octem. Na koniec doprawić solą i pieprzem i jeszcze raz wymieszać.
Orientalne mielone
400 g mielonej wołowiny gulaszowej
400 g mielonej łopatki
150 ml śmietanki
1 łyżka tandoori masala
½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu
¾ łyżki soli
1 cebula
2 łyżki masła klarowanego do smażenia
Pokroić cebulę w kostkę, zalać śmietanką i zmiksować. Dodać przyprawy, sól i wymieszać z mielonym mięsem. Formować okrągłe kotlety o wadze około 80 g (12 kotletów). Smażyć na rozgrzanym maśle po obu stronach na złoty kolor.
Szybki sos curry
200 g pokrojonych pomidorów
200 ml kokosowego mleka
2 łyżki masła
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 ząbek czosnku
2 dymki ze szczypiorkiem
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka curry
½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu
2 łyżki natki pietruszki lub kolęndry
Czosnek i dymkę pokroić w kostkę. Usmażyć na maśle dodając wszystkie przyprawy. Następnie wlać pokrojone pomidory i kokosowe mleko. Doprawić sos solą i gotować przez 10 minut. Na koniec posypać zieleniną. Podać mielone z sosem i coleslaw.
Wartość energetyczna 1 porcji 1191 kcal
Tłuszcze – 109 g
Białko – 41 g
Węglowodany – 11,5 g
Błonnik – 5,0 g