Zbliża się kolejny ciepły weekend, więc warto go przywitać pysznym keto wypiekiem. Co powiecie na keto brownie straciatella? Jest to pyszne keto brownie pokryte kremem z bitej śmietany i mascarpone wymieszanej z utartą gorzką czekoladą. Do keto brownie starciatella najlepiej wybrać czekoladę o zawartości 90% kakao. Keto brownie w smaku i konsystencji niczym się nie różni od tego pieczonego na mące. Należy je jednak przechowywać w lodówce ze względu na śmietankowy krem.
Keto brownie straciatella
12 porcji
Składniki
100 mąki migdałowej (zmielonych migdałów bez skórki)
100 g włoskich orzechów zmielonych
1 łyżka mąki lnianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
125 ml rozpuszczonego oleju kokosowego
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu bez cukru
70 g ksylitolu
1 łyżka mieszanki erytrytolu – stewia
3 jajka
50 ml migdałowego mleka lub innego mleka roślinnego
1 łyżka tahini
szczypta soli do smaku
250 g mascarpone
150 g śmietanki, 36%
2 kostki (24 g) gorzkiej czekolady, 90% kakao
Przygotowanie
Jajka roztrzepać z ksylitolem, solą, słodzikiem, rozpuszczonym olejem kokosowym i migdałowym mlekiem. W drugiej misce wymieszać mąkę migdałową, zmielone orzechy włoski, mąkę lnianą i proszek do pieczenia. Dodać do mokrych składników wraz z waniliowym ekstraktem i wymieszać. Foremkę o wymiarach 20 cm x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozprowadzić równomiernie czekoladową masę i wstawić brownie do na grzanego na 175ºC piekarnika. Piec przez 25 minut. Wyjąć i całkowicie ostudzić.
Ubić lekko schłodzoną śmietankę i dodać zimne mascarpone. Utrzeć czekoladę na tarce i dodać do śmietankowego kremu. Słodszy krem, to można dodaj łyżeczkę erytrytolu. Posmarować brownie kremem i udekorować borówkami i listkami mięty.
Wartość energetyczna 1 porcji 328 kcal
Tłuszcz – 31,2 g
Białko – 5,3 g
Węglowodany – 6,3 g
Błonnik – 1,0 g