Keto brownie straciatella

keto brownie straciatella

Zbliża się kolejny ciepły weekend, więc warto go przywitać pysznym keto wypiekiem. Co powiecie na keto brownie straciatella? Jest to pyszne keto brownie pokryte kremem z bitej śmietany i mascarpone wymieszanej z utartą gorzką czekoladą. Do keto brownie starciatella najlepiej wybrać czekoladę o zawartości 90% kakao. Keto brownie w smaku i konsystencji niczym się nie różni od tego pieczonego na mące. Należy je jednak przechowywać w lodówce ze względu na śmietankowy krem.

keto brownie przepis

Keto brownie straciatella

12 porcji

Składniki

100 mąki migdałowej (zmielonych migdałów bez skórki)

100 g włoskich orzechów zmielonych

1 łyżka mąki lnianej

2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu

125 ml rozpuszczonego oleju kokosowego

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu bez cukru

70 g ksylitolu

1 łyżka mieszanki erytrytolu – stewia

3 jajka

50 ml migdałowego mleka lub innego mleka roślinnego

1 łyżka tahini

szczypta soli do smaku

250 g mascarpone

150 g śmietanki, 36%

2 kostki (24 g) gorzkiej czekolady, 90% kakao

Przygotowanie

Jajka roztrzepać z ksylitolem, solą, słodzikiem, rozpuszczonym olejem kokosowym i migdałowym mlekiem. W drugiej misce wymieszać mąkę migdałową, zmielone orzechy włoski, mąkę lnianą i proszek do pieczenia. Dodać do mokrych składników wraz z waniliowym ekstraktem i wymieszać. Foremkę o wymiarach 20 cm x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozprowadzić równomiernie czekoladową masę i wstawić brownie do na grzanego na 175ºC piekarnika. Piec przez 25 minut. Wyjąć i całkowicie ostudzić.

brownie keto przepisy

Ubić lekko schłodzoną śmietankę i dodać zimne mascarpone. Utrzeć czekoladę na tarce i dodać do śmietankowego kremu. Słodszy krem, to można dodaj łyżeczkę erytrytolu. Posmarować brownie kremem i udekorować borówkami i listkami mięty.

Wartość energetyczna 1 porcji 328 kcal

Tłuszcz – 31,2 g

Białko – 5,3 g

Węglowodany – 6,3 g

Błonnik – 1,0 g

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here