czwartek, 18 kwietnia, 2024

Domowy majonez lchf

Domowy majonez lchf to świetny dodatek do sosów i uzupełnienie tłuszczów w diecie ketogenocznej. Czy warto się męczyć i robić domowy majonez? Oczywiście, że warto. Po prostu wiemy co jemy. Świeże żółtka i ekologiczny olej rzepakowy to podstawa dobrego i zdrowego majonezu. Kupne majonezy zawierają cukier. Domowy majonez lchf zawiera tylko  4 składniki: żółtka, olej rzepakowy, musztardę i winny ocet. To są podstawowe i zdrowe składniki w dobrym majonezie. Majonez można wykorzystać do robienia innych sosów, doprawić ziołami lub przyprawami. Idealny na kanapki.

Domowy majonez lchf

porcja ½ l

Składniki

3 żółtka

1 łyżka niesłodzonej musztardy

1 łyżka octu

350 ml oleju rzepakowego

sól do smaku

Przygotowanie

Żółtka, musztardę, sól i ocet zmiksować na puszysto. Następnie wlewać olej cienkim strumieniem, cały czas miksując. Majonez jest gotowy, kiedy jest gęsty i przypomina lekko ściętą galaretkę.

Wartość energetyczna 1 porcji (około 30 g) 311 kcal

Tłuszcz – 34 g

Białko – 1,0 g

Węglowodany – 0,2 g

Błonnik – 0,0 g

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze