Jeśli pracujecie i macie mało czasu na przygotowanie się do sylwestrowej nocy to proponuję prosty i szybki przepis na keto krewetki. Przystawka z krewetek tygrysich jest bardzo pożywna i smaczna. Oczywiście zawiera niewiele węglowodanów, ale sporo białka. Wiadomo krewetki to praktycznie same białko, witaminy i minerały. Tłuszczu jednak zawierają niewiele, bo około 9 gramów na 100 g produktu.
Ale to nic nie szkodzi, bo to tanie można swobodnie wzbogacić o tłuszcz dodając go do marynaty i dodatkowo do awokado. Krewetki w tym przepisie są już gotowane, ale zawsze można kupić surowe. Pamiętajcie, że różnica między surowymi, a gotowanymi krewetkami jest taka, że gotowane krewetki są różowe, a surowe szare, dosyć nieapetyczny wygląd. Jednak po przyrządzeniu krewetki są przepyszne. Osobiście mogę jeść je codziennie, zwłaszcza w takim wydaniu jak przystawka z krewetki z awokado i ogórkiem.
Dlaczego warto jeść krewetki?
Krewetki są bardzo smaczne i zdrowe. Zawierają sporo minerałów, najwięcej sodu i potasu, a więc pierwiastków, które często trzeba uzupełniać, będąc na diecie wysokotłuszczowej. Jedząc krewetki przynajmniej 3 razy w tygodniu, zasoby tych pierwiastków można uzupełnić bez dodatkowej suplementacji. Inne minerały, które zawierają krewetki to magnez i wapń.
To co jednak wyróżnia skorupiaki, w tym i krewetki to fakt, że zawierają dużo tryptofanu, który jest potrzebny do syntezy serotoniny. Serotonina zwana hormonem szczęścia to hormon wydzielany w układzie pokarmowym oraz komórkach układu nerwowego. Hormon ten działa przede wszystkim antydepresyjnie i reguluje czynności układu pokarmowego.
Okazuje się, że kobiety mają mniejsze stężenie serotoniny w organizmie niż mężczyźni. Najwięcej serotoniny mają jednak noworodki.
Niedobór serotoniny objawia się bezsennością, napadami agresji, rozdrażnieniem i ogólnymi zaburzeniami procesów zachodzących w organizmie. Oczywiście jest wiele innych produktów spożywczych, które są bogate w tryptofan. Tryptofan jest egzogennym aminokwasem co oznacza, że trzeba go dostarczyć organizmowi wraz z pożywieniem.
Jeśli lubicie krewetki to polecam kilka przepisów poniżej:
Cukiniowy makaron z krewetkami
Keto krewetki na ostro
15 sztuk
Składniki
około 250 g krewetek tygrysich, gotowanych
1 łyżeczka chili pasty lub 1 świeża czerwona chili, drobno pokrojona
2 łyżki oliwy
1 łyżka kolendry, drobno posiekanej
2 łyżki soku z limonki
1 łyżeczka syropu z błonnika
15 cm ogórka
1 awokado
1 łyżka soku z cytryny
sólo do smaku
1 łyżka nasion sezamu
Przygotowanie
Do naczynia wlać 1 łyżkę oliwę, sok z limonki i syrop z błonnik. Dodać drobno posiekane chili i krewetki. Wymieszać i marynować krewetki przez 30 minut. Ogórek pokroić na 15 plasterków. Awokado zgnieść widelcem i wymieszać z resztą oliwy i sokiem z cytryny. Na plasterki ogórka położyć porcję awokado, następnie jedną krewetkę. Uprażyć sezam na suchej patelni i posypać nim krewetki.
Wartość energetyczna 1 porcji 55 kcal
Tłuszcze – 4,0 g
Białko – 3,7 g
Węglowodany – 0,8 g
Błonnik- 0,9 g