piątek, 24 maja, 2024
Strona głównaPrzepisyObiadokolacjaKrewetki na poprawę humoru

Krewetki na poprawę humoru

Jedzenie nie tylko odżywia ale i poprawia humor. Do tej kategorii należą niewątpliwie krewetki. Miska zdrowia, prosty lchf woke z krewetkami, jarmużu i pora poprawi niejednej osobie humor. Krewetki zawierają sporo tryptofanu. Nic dziwnego , bo na krewetki składa się aż 20 % wysokowartościowego białka i aminokwasów. Jednym z aminokwasów jest właśnie tryptofan, który służy do syntezy serotoniny.

Serotonina to hormon szczęścia. Jako neuroprzekaźnik uczestniczy w przesyłaniu impulsów pomiędzy poszczególnymi komórkami nerwowymi. Należy ona do naturalnych endorfin wytwarzanych przez ludzki organizm.

Oczywiście wytwarzanie serotoniny jest ściśle związane z tym co jemy np. krewetki. Tryptofan jest egzogennym aminokwasem, a więc takim, którego ludzki organizm nie produkuje. Dlatego ważne jest aby jego wystarczające ilości trafiły do organizmu wraz z odpowiednim jedzeniem.

Miska zdrowia to miska pełna jarmużu, pora i krewetek. Jest to prosty woke na bazie warzyw i krewetek, które wcześniej zostały zamarynowane w super aromatycznej marynacie. To danie można uzupełnić makaronem bez mąki lub zoodles ale bez „makaronu” jest ono równie niesamowicie smaczne.

Krewetki zawierają sporo białka, natomiast tłuszcze stanowią zaledwie 2gramy w 100 gramach produktu. Aby więc uzyskać optymalny dla lchf diety posiłek można zrobić woke z krewetek, podać je z awokado i posypać sezamem. W ten sposób obok wysokowartościowego białka danie zostanie wzbogacone w zdrowe kwasy tłuszczowe pochodzące z oliwy, awokado i sezamu.

LCHF woke z krewetkami zawiera nie tylko krewetki ale również zdrowy jarmuż. Jarmuż z powodzeniem zastępuje makaron i nadaje daniu niepowtarzalny smak.

lchf woke z krewetkami lchf dieta

LCHF woke z krewetkami

2 porcje

Składniki

250 g tygrysich krewetek

150 g jarmużu

50 g pora

1 łyżka kokosowego oleju

1 duże awokado

1 łyżka nasion sezamu do posypania

Marynata do skorupiaków

3 łyżki oliwy

1 łyżka jasnej soi tajskiej

1 żółte chili, może być czerwone lub zielone

sok z połowy limonki

3 łyżki posiekanej świeżej kolendry

3 ząbki czosnku

Przygotowanie

Oczyścić chili z pestek i pokroić w kostkę. Przełożyć do naczynia, w którym będą marynowane krewetki. Następnie dodać drobno pokrojoną kolendrę, czosnek przeciśnięty przez praskę, wyciśnięty sok z limonki, oliwę  i soję. Wymieszać marynatę z krewetkami. Marynować przez 30 minut.

Liście jarmużu oderwać od twardych łodyg, usunąć twarde nerwy i pokroić w paski. Por pokroić w krążki. Rozgrzać 1 łyżkę kokosowego oleju w woke lub na dużej patelni i lekko wokować warzywa. Odsunąć warzywa na bok i włożyć do woke krewetki wraz z marynatą. Smażyć aż szare, surowe krewetki staną się pomarańczowe. Wymieszać krewetki z warzywami. Ułożyć danie na misce, dodać kawałki awokado i posypać sezamem.

Wartość energetyczna 1 porcji 554,5 kcal

Tłuszcz – 42 g

Białko – 31 g

Węglowodany – 10,0 g

Błonnik – 6,5 g

 

 

 

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze