Jedzenie nie tylko odżywia ale i poprawia humor. Do tej kategorii należą niewątpliwie krewetki. Miska zdrowia, prosty lchf woke z krewetkami, jarmużu i pora poprawi niejednej osobie humor. Krewetki zawierają sporo tryptofanu. Nic dziwnego , bo na krewetki składa się aż 20 % wysokowartościowego białka i aminokwasów. Jednym z aminokwasów jest właśnie tryptofan, który służy do syntezy serotoniny.
Serotonina to hormon szczęścia. Jako neuroprzekaźnik uczestniczy w przesyłaniu impulsów pomiędzy poszczególnymi komórkami nerwowymi. Należy ona do naturalnych endorfin wytwarzanych przez ludzki organizm.
Oczywiście wytwarzanie serotoniny jest ściśle związane z tym co jemy np. krewetki. Tryptofan jest egzogennym aminokwasem, a więc takim, którego ludzki organizm nie produkuje. Dlatego ważne jest aby jego wystarczające ilości trafiły do organizmu wraz z odpowiednim jedzeniem.
Miska zdrowia to miska pełna jarmużu, pora i krewetek. Jest to prosty woke na bazie warzyw i krewetek, które wcześniej zostały zamarynowane w super aromatycznej marynacie. To danie można uzupełnić makaronem bez mąki lub zoodles ale bez „makaronu” jest ono równie niesamowicie smaczne.
Krewetki zawierają sporo białka, natomiast tłuszcze stanowią zaledwie 2gramy w 100 gramach produktu. Aby więc uzyskać optymalny dla lchf diety posiłek można zrobić woke z krewetek, podać je z awokado i posypać sezamem. W ten sposób obok wysokowartościowego białka danie zostanie wzbogacone w zdrowe kwasy tłuszczowe pochodzące z oliwy, awokado i sezamu.
LCHF woke z krewetkami zawiera nie tylko krewetki ale również zdrowy jarmuż. Jarmuż z powodzeniem zastępuje makaron i nadaje daniu niepowtarzalny smak.
LCHF woke z krewetkami
2 porcje
Składniki
250 g tygrysich krewetek
150 g jarmużu
50 g pora
1 łyżka kokosowego oleju
1 duże awokado
1 łyżka nasion sezamu do posypania
Marynata do skorupiaków
3 łyżki oliwy
1 łyżka jasnej soi tajskiej
1 żółte chili, może być czerwone lub zielone
sok z połowy limonki
3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
3 ząbki czosnku
Przygotowanie
Oczyścić chili z pestek i pokroić w kostkę. Przełożyć do naczynia, w którym będą marynowane krewetki. Następnie dodać drobno pokrojoną kolendrę, czosnek przeciśnięty przez praskę, wyciśnięty sok z limonki, oliwę i soję. Wymieszać marynatę z krewetkami. Marynować przez 30 minut.
Liście jarmużu oderwać od twardych łodyg, usunąć twarde nerwy i pokroić w paski. Por pokroić w krążki. Rozgrzać 1 łyżkę kokosowego oleju w woke lub na dużej patelni i lekko wokować warzywa. Odsunąć warzywa na bok i włożyć do woke krewetki wraz z marynatą. Smażyć aż szare, surowe krewetki staną się pomarańczowe. Wymieszać krewetki z warzywami. Ułożyć danie na misce, dodać kawałki awokado i posypać sezamem.
Wartość energetyczna 1 porcji 554,5 kcal
Tłuszcz – 42 g
Białko – 31 g
Węglowodany – 10,0 g
Błonnik – 6,5 g