Keto omlet z grzybami, szybkie smaczne i pożywne śniadanie lub kolacja. To świetny sposób na wykorzystanie resztek jak warzywa, kiełbasa czy żółty ser. Keto omlet zawiera głównie tłuszcz i białko i naturalnie mało węglowodanów. Do keto omletu najlepiej wybierać warzywa o niskiej zawartości węglowodanów oraz przeróżne grzyby. Omlet to pewne wysokotłuszczowe danie w każdej restauracji. Aby zwiększyć ilość tłuszczu i błonnika można zjeść omlet z awokado.
Keto omlet
1 porcja
Składniki
50 g grzybów, np. pieczarki
3 jajka
2 łyżki masła do smażenia
10 g cebuli
sól i pieprz do smaku
1 łyżka świeżego tymianku
20 g żółtego sera
Przygotowanie
Cebulę pokroić w kostkę, grzyby oczyścić i razem z cebulką przyrumienić na tłuszczu. Jajka wybić do miseczki, doprawić solą pieprzem i tymiankiem po czym rozmącić. Na patelni równomiernie rozsunąć przysmażone grzyby i cebulę. Zalać jajkami i smażyć aż jajka się zetną. Odwrócić na drugą stronę, posypać serem i lekko przyrumienić.
Wartość energetyczna 1 porcji 529 kcal
Tłuszcz – 45 g
Białko – 30 g
Węglowodany – 2,0 g
Błonnik – 1,0 g