Keto pomidorowa – tłusta i sycąca. Zupa to sprzymierzeniec lchf diety. Jest to proste i pożywne danie, które można modyfikować na wiele sposobów. Można ją ugotować w dużej ilości i podjadać jak tylko poczuje się głód. Zupa musi być tłusta i bogata w minerały i witaminy. Najlepiej ugotować ją na mięsie z kością. Skrzydełka z kurczaka są świetną opcją, bo zupa będzie naprawdę tłusta i smaczna. Keto pomidorowa to najbardziej popularna z zup na rozpoczęcie przygody z LCHF.
Keto pomidorowa
6 porcji
Składniki:
800 g skrzydełek z kurczaka
1½ l wrzątku
1 marchewka
1 korzeń pasternaku
40 g selera
2 liście laurowe
1 czosnek solo
4 liście pora
1 mała cebula
3 łyżki przecieru pomidorowego
200 ml śmietanki, 36%
100 ml oliwy z oliwek
doniczka świeżej bazylii
natka pietruszki do posypania
sól, czarny pieprz, papryka w proszku do smaku
Przygotowanie
Warzywa na zupę obrać i wrzucić do garnka wraz ze skrzydełkami. Dodać liście pora, pokrojoną w kostkę cebulę, laurowe liście i zalać wrzątkiem. Posolić, doprawić zupę przyprawami i gotować na małym ogniu przez godzinę. Odcedzić bulion i wlać z powrotem do garnka. Dodać przecier pomidorowy, oliwę i śmietanę. Zagotować zupę. Mięso oddzielić od kości. Ugotowaną marchewkę, seler i pasternak pokroić i dodać do zupy. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do zupy . Pokroić liście i łodygi bazylii i włożyć do zupy. Gotować przez 5 minut. Rozlać do miseczek i posypać pokrojoną natką pietruszki.
Wartość energetyczna 1 porcji 403 kcal
Tłuszcze – 35 g
Białko – 20 g
Węglowodany – 4,0 g
Błonnik- 0,7 g