Ziołowy keto omlet z feta to bardzo energetyczne śniadanie i całkiem wegetariańskie, jeśli zamiast na maśle usmażymy omlet na kokosowym oleju lub MCT. Popularność omletu na diecie lchf jest bardzo duża. Jest to proste i uniwersalne danie, które można przyrządzić szybko i zjeść zarówno na śniadanie jak i na kolację.
Jajka to super jedzenie. W lchf diecie nie ma ograniczeń co do jedzenia jajek i praktycznie można je jeść tyle na ile ma się ochotę. Niektóre osoby jednak mogą odczuwać lekki wzrost cukru po zjedzeniu jajek, który jednak nie wiąże się z podniesieniem insuliny.
Glukoneogeneza, bo o niej mowa to proces enzymatyczny polegający na przekształceniu niecukrowych prekursorów jak białka i tłuszcze w glukozę, aby utrzymać prawidłowy i stały poziom cukru we krwi. Jest to naturalny mechanizm organizmu, zwłaszcza kiedy niedobór cukru jest duży.
Oczywiście na lchf diecie zmniejszenie ilości cukru wiąże się automatycznie z podniesieniem poziomu ketonów we krwi, które stają się głównym źródłem energii. Poza tym proces glukoneogenezy jest bardzo długim procesem, gdzie glukoza jest bardzo powoli.
Ilość jajek w diecie można dostosować do indywidualnych potrzeb. Wiąże się ona z podażą białka w diecie. Wiadomo, że osoby fizycznie aktywne mają duże zapotrzebowanie na białko, więc keto omlet często pojawia się w ich codziennej diecie.
Keto omlet
1 porcja
Składniki
3 jajka
1 łyżka kokosowego oleju
1 łyżka migdałowego mleka
2 łyżki pokrojonych świeżych ziół, koper, szczypior, tymianek
50 g feta
1 łyżka oliwy z oliwek
30 g świeżego szpinaku
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Jajka rozbić do miseczki i wymieszać z migdałowym mlekiem i pokrojonymi ziołami. Rozpuścić kokosowy olej na patelni i wylać masę jajeczną. Smażyć powolić, aż omlet się zetnie ale wciąż będzie kremowy. Wymieszać pokruszony feta z oliwą i pieprzem. Posypać omlet. Na wierzchu ułożyć szpinak i złożyć szpinak na pół.
Wartość energetyczna 1 porcji 657 kcal
Tłuszcz – 58 g
Białko – 31 g
Węglowodany – 3,0 g
Błonnik – 0,3 g