środa, 22 maja, 2024
Strona głównaPrzepisyObiadokolacjaZiołowy keto omlet z feta na śniadanie

Ziołowy keto omlet z feta na śniadanie

Ziołowy keto omlet z feta to bardzo energetyczne śniadanie i całkiem wegetariańskie, jeśli zamiast na maśle usmażymy omlet na kokosowym oleju lub MCT. Popularność omletu na diecie lchf jest bardzo duża. Jest to proste i uniwersalne danie, które można przyrządzić szybko i zjeść zarówno na śniadanie jak i na kolację.

Jajka to super jedzenie. W lchf diecie nie ma ograniczeń co do jedzenia jajek i praktycznie można je jeść tyle na ile ma się ochotę. Niektóre osoby jednak mogą odczuwać lekki wzrost cukru po zjedzeniu jajek, który jednak nie wiąże się z podniesieniem insuliny.

Glukoneogeneza, bo o niej mowa to proces enzymatyczny polegający na przekształceniu niecukrowych prekursorów jak białka i tłuszcze w glukozę, aby utrzymać prawidłowy i stały poziom cukru we krwi. Jest to naturalny mechanizm organizmu, zwłaszcza kiedy niedobór cukru jest duży.

Oczywiście na lchf diecie zmniejszenie ilości cukru wiąże się automatycznie z podniesieniem poziomu ketonów we krwi, które stają się głównym źródłem energii. Poza tym proces glukoneogenezy jest bardzo długim procesem, gdzie glukoza jest bardzo powoli.

Ilość jajek w diecie można dostosować do indywidualnych potrzeb. Wiąże się ona z podażą białka w diecie. Wiadomo, że osoby fizycznie aktywne mają duże zapotrzebowanie na białko, więc keto omlet często pojawia się w ich codziennej diecie.

keto omlet śniadanie lchf dieta keto ochudzanie

Keto omlet

1 porcja

Składniki

3 jajka

1 łyżka kokosowego oleju

1 łyżka migdałowego mleka

2 łyżki pokrojonych świeżych ziół, koper, szczypior, tymianek

50 g feta

1 łyżka oliwy z oliwek

30 g świeżego szpinaku

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Jajka rozbić do miseczki i wymieszać z migdałowym mlekiem i pokrojonymi ziołami. Rozpuścić kokosowy olej na patelni i wylać masę jajeczną. Smażyć powolić, aż omlet się zetnie ale wciąż będzie kremowy. Wymieszać pokruszony feta z oliwą i pieprzem. Posypać omlet. Na wierzchu ułożyć szpinak i złożyć szpinak na pół.

Wartość energetyczna 1 porcji 657 kcal

Tłuszcz – 58 g

Białko – 31 g

Węglowodany – 3,0 g

Błonnik – 0,3 g

 

 

 

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze