Miło zacząć dzień od pysznego śniadania. Proponujemy zatem przepis na keto omlet z kurkami i szpinakiem. Zbieranie kurek to spora doza ruchu, a ich jedzenie to niezła przyjemność. Kurki są smaczne. Zawierają białko ale przede wszystkim dużo błonnika.
Kiedyś w szkole uczono, że grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych. Oczywiście, że mają, bo zawierają błonnik, który poprawia pracę jelit i przyspiesza metabolizm. Jest to jedna z preferencji grzybów, która czyni je jednym z podstawowych składników diety tłuszczowej.
Przepis na keto omlet można modyfikować w dowolny sposób używając różnych grzybów czy serów.
U nas w sezonie na grzyby będą to grzyby leśne jak kurki. Jest ich obecnie największy wysyp. Keto omlet z kurkami to przesmaczne śniadanie.
Dodatkowo do omletu można dodać szpinak.
Przepis na keto omlet
1 porcja
Składniki
2 jajka
1 żółtko
2 łyżki śmietanki, 36% tłuszczu
3 łyżki masła
100 g kurek
50 g szpinaku, świeżego
20 g żółtego sera
garść rukoli
sól czarny pieprz do smaku
Przygotowanie
Grzyby oczyścić, pokroić jeśli są bardzo duże i usmażyć na łyżce masła. Doprawić solą i pieprzem. Usmażyć szpinak na łyżce masła. Odłożyć grzyby i szpinak na talerz i trzymać w cieple. Na patelni rozpuścić łyżkę masła. Jajka wybić do szklanki, dodać śmietankę i doprawić solą. Wylać jajka na rozgrzaną patelnię, kiedy wierzch omletu będzie już prawie ścięty wyłożyć szpinak, grzyby i całość posypać utartym żółtym serem. Złożyć omlet na pół i smażyć jeszcze przez minutę. Przełożyć na talerz obłożony rukolą.
Wartość energetyczna 1 porcji 739 kcal
Tłuszcz – 69 g
Białko – 27 g
Węglowodany – 4,0 g
Błonnik – 3,0 g