poniedziałek, 15 kwietnia, 2024
Strona głównaPrzepisyPrzystawkiSylwestrowa przekąska w wersji keto

Sylwestrowa przekąska w wersji keto

Dzisiaj Sylwester! Proponujemy sylwestrową przekąskę w wersji keto czyli taco na sałacie. Jest to super szybka keto przekąska i bardzo pożywna. Do tego dania potrzebna jest dobrej jakości zmielona wołowina, grzyby i sałata. Keto przekąska smakuje najlepiej na ciepło. Dodatkowo możecie posypać ją serem i polać jakimś sosem jeśli chcecie, aby to danie było bardziej kaloryczne i tłuściejsze.

keto wołowina

Życzmy naszym stałym i nowym czytelnikom spełnienia wszystkich marzeń, bo marzenia się spełniają! Pewnie macie mnóstwo noworocznych przyrzeczeń i na pewno wśród nich są zdrowie i odchudzanie. Jeśli już zmieniliście styl życia na keto czy low carb to wiecie, że jesteście na dobrej drodze do wymarzonej wagi i dobrego samopoczucia. Dla tych co jeszcze nie wiedzą co to jest lchf dieta, powiemy krótko, nie zwlekajcie! Lchf dieta to jedyna dieta, która nie tylko gwarantuje zdrowe odchudzanie bez głodu i liczenia kalorii ale również wpływa pozytywnie na zdrowie.

Cierpisz na insulinooporność, cukrzycę, podwyższony cholesterol, problemy z nerkami, padaczkę…Ta dieta jest dla Ciebie! LCHF dieta znana jest od dziesiątków lat. Jak myślicie jak leczono cukrzycę, kiedy jeszcze nie było syntetycznej insuliny? Oczywiście, że za pomocą tłuszczowej diety i ograniczenia węglowodanów. William Banting czy dr Elliot P. Joslin już w dziewiętnastym wieku wiedzieli, że zdrowie zależy od prawidłowej proporcji tłuszczów i węglowodanów w diecie. Węglowodany prowokują wydzielanie insuliny, a tłuszcze nie! To jest podstawowe założenie diety wysokotłuszczowej. Wszystkie problemy zdrowotne zaczynają się od insuliny.

Niech Nowy Rok 2019 będzie dla Was przełomowym! Wybierzcie zdrowy styl życia i postawcie na LCHF.

Keto przekąska

2 porcje

Składniki

8 liści mini rzymskiej sałaty

300 g mielonej wołowiny

50 g masła

150 g pieczarek

2 łyżeczki soi

½ łyżeczki rzymskiego kminu

¼ łyżeczki suszonych płatków chili

1½ łyżeczki świeżego imbiru, utartego

2 ząbki czosnku

sól i czarny pieprz do smaku

1 mała cebula

1 małe czerwone chili

10 cm zielonego ogórka

30 g rukoli

1 łyżka nasion sezamu do posypania

Przygotowanie

Rozgrzać masło na patelni. Zeszklić czosnek i chili pokrojone w drobną kostkę. Dodać utarty imbir i mięso. Smażyć mięso aż przestanie być czerwone. Dodać pokrojoną kolendrę płatki chili, kmin rzymski, soję i pieprz do smaku. Na drugiej patelni usmażyć grzyby i dodać do mięsa. Lekko wymieszać. Przygotować 8 liści mini sałaty rzymskiej. Na liściach rozłożyć rukolę po czym usmażoną wołowinę z grzybami. Na wierzchu rozłożyć pokrojonego w kostkę ogórka, plasterki chili i cebuli. Całość posypać sezamem. Opcjonalnie można posypać żółtym serem i polać sosem.

Wartość energetyczna 1 porcji 531 kcal

Tłuszcz – 42 g

Białko – 31,5 g

Węglowodany – 5,5 g

Błonnik – 2,0 g

 

 

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze