Pudding z kapusty i mielonego mięsa – bez glutenu, paleo i low carb

keto przepisy

Keto pudding z kapusty i mielonego mięsa to popularne danie u naszych sąsiadów zza morza. Jest pyszne, pożywne i łatwe w przygotowaniu, a co najważniejsze zawiera bardzo mało węglowodanów. Dieta niskowęglowodanowa jest bardzo popularna wśród Szwedów. Jest wiele książek ale również wiele stron internetowych w języku szwedzkim na temat lchf diety i jej znaczenia dla zdrowia. Szwedzi dawno się przekonali, że lchf dieta nie tylko odchudza bez głodu ale również poprawia zdrowie. Keto pudding z kapusty często pojawia się w ich przepisach.

Keto pudding z kapusty

6 porcji

Składniki

600 g białej kapusty

1 czerwona cebula

100 g masła

500 g mielonego mięsa

100 ml śmietanki, 36% tłuszczu

1 cebula

2 ząbki czosnku

3 łyżki natki pietruszki

sól i czarny pieprz do smaku

Przygotowanie

Kapustę poszatkować i usmażyć na maśle na złoty kolor. Posolić i doprawić pieprzem. Cebulę i czosnek drobno pokroić i zeszklić na łyżce masła. Dodać do mięsa wraz z pietruszką i śmietaną. Doprawić farsz solą, pieprzem i wymieszać. Na dnie żaroodpornego naczynia ułożyć połowę kapusty. Następnie rozłożyć równomiernie całe mięso i przykryć resztą kapusty. Czerwoną cebulę pokroić w piórka i zeszklić ma maśle. Ułożyć na na wierzchu puddingu i wstawić do piekarnika nastawionego na 170ºC. Piec pudding przez 35 minut. Przed podaniem posypać pietruszką. Jeść na gorąco.

pudding z kapusty

Wartość energetyczna 1 porcji 384 kcal

Tłuszcz – 32,5 g

Białko – 17,2 g

Węglowodany – 6,0 g

Błonnik – 2,0 g

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here