Masło orzechowe, cukiniowe spaghetti i soczyste kawałki kurczaka. I kto mówi, że lchf dieta jest nudna i szara! Keto satay to kremowy sos z dodatkiem masła arachidowego i kokosowego mleka ale również czerwonej curry. Do keto satay warto użyć pozbawionych kości udek z kurczaka. Mięso jest soczyste, a z sosem orzechowym smakuje obłędnie! Keto satay świetnie smakuje z zoodles czyli cukiniowym makaronem. Idealne na lunch do pracy.
Keto satay
4 porcje
Składniki
350 g odfiletowanych udek z kurczaka
1 ząbek czosnku
1½ łyżki czerwonej curry w paście
200 ml kokosowego mleka, pełnego
30 g orzechowego masła
1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
½ łyżeczki nasion brązowej gorczycy
sól i pieprz do smaku
50 g świeżego szpinaku
2 łyżki masła
650 g zielonej cukinii
1 łyżka ziemnych orzeszków
Przygotowanie
Miso podzielić na kawałki i zrumienić na maśle. Na drugiej patelni uprażyć nasiona przypraw i zgnieść w moździerzu lub zmiksować. Dodać przyprawy do mięsa, czosnek przeciśnięty przez praskę, curry, orzechowe masło i kokosowe mleko. Wymieszać i gotować satay na wolnym ogniu przez 40 minut. Na koniec dodać szpinak, lekko przemieszać, szpinak powinien jedynie zwiędnąć. Zrób spaghetti z cukinii. Spaghetti można jeść surowe lub lekko odparować w mikrofalówce. Podaj keto satay med zoodles.
Wartość energetyczna 1 porcji 359 kcal
Tłuszcz – 27 g
Białko – 22 g
Węglowodany – 7,0 g
Błonnik – 1,3 g